fbpx
1.8 C
София

Една трета от мобилните потребители не смятат за нужно правенето на бекъп на данните си

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Макар и „Световния ден на бекъп на данните“ (World Backup Day) да беше вчера, ние ще ви запознаем и днес с материал посветен на темата.

Източник на информацията, подобно на вчерашния материал – идващ от специалистите от Acronis – представлява резултатите от анкета относно практиките, които потребителите на дигиталния свят упражняват, за да се грижат за информацията си. Настоящото изследване е проведено от компанията, доставяща решения и услуги в областта на информационната и интернет защита Avast и се базира на анкета, проведена сред 288 000 човека от цял свят. Акцент в настоящата анкета е защитата на данните, които биват съхранявани на мобилните устройства.

„За да научим типа данни, които хората съхраняват на своите устройства, ние проведохме анкета като ги питахме за какво най-често те използват своите мобилни устройства, освен за провеждане на разговори и писане на текстови съобщения“, пише Стефани Смит на страниците на блога на Avast в материал от вчера. Двама от десет споделят, че използват устройството си, за да правят снимки, 18% – за да посещават Интернет, 17% – гледат видео/слушат музика, а 16% използват приложения за посещаването на социални мрежи. Интересно е да се отбележи, че повече от една трета (36%) от запитаните споделят, че не виждат за нужно да правят бекъп на данните си (за територията на Русия това са 48% от анкетираните). Почти една четвърт от анкетираните (24%) споделят, че те не го правят поради мързел. 32% от индийците признават, че са прекалено мързеливи, за да го правят. Отново 36%, само че от британците, не правят бекъп, просто защото смятат, че не съхраняват нещо ценно на устройствата си (в световен план отговорилите по този начин са значително по-малко – 22%).

Любопитно е съвпадението на едно наблюдение, направено в представения ви вчера материал от страна на Acronis – хората се притесняват повече при загуба на данните си, отколкото на устройствата, на които те биват съхранявани. Цели 64% от запитаните споделят, че те биха били много по-притеснени да загубят информацията си, която не е била архивирана, отколкото устройствата си. И макар голяма част от хората да се притесняват от риска да загубят списъка с контактите си, които съхраняват на мобилните си устройства (25%) и снимките си (21%), то 37% споделят, че те просто не се грижат за обезпечаване на сигурността на информацията чрез осъществяването на бекъп на данните си. Така например 64% от бразилците заявяват, че се страхуват да не загубят данните си, но 45% от тях не правят бекъп на информацията си.

А вие – читатели на Калдата – правите ли бекъп на данните, които съхранявате на мобилните си устройства, и ако не, то каква е причината за това?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини