Една четвърт от приложенията за Android страдат от бъгове, източващи батерията

0
28

Специалисти от университета Purdue направиха изследване върху енергийната ефективност на приложенията за мобилната операционна система Android и установиха, че при доста от тях има бъгове. Заради пропуските на разработчиците голяма част от потребителите на смартфони с Android страдат от преждевременно източване на батерията, съобщи Phonearena.com.

Бъговете са свързани с неумело използване на приложно-програмния интерфейс, който отговаря за енергийната ефективност. Едно некоректно приложение е способно да изразходва наличната енергия за по-малко от 5 часа, защото продължава да харчи ресурси, дори когато потребителят не го използва.

По принцип смартфоните прекарват повечето си време в енергоспестяващ режим, а процесорът обикновено е неактивен. Той се събужда само когато към него се обърне някое от приложенията. Авторите на добри приложения знаят това и разработват продуктите си по начин, който свежда до минимум обръщенията към главния процесор. Така софтуерът не товари телефона, когато не се използва.

Специалистите са установили, че една четвърт от изследваните приложения страдат от бъгове, водещи до преразход на ток. Това обяснява защо платформата Android като цяло е считана за не особено надеждна откъм ефективност и стабилност.

През март, учени от университета Purdue представиха друго подобно изследване, което беше фокусирано върху безплатните приложения, съдържащи реклами. Тогава се оказа, че въпросните реклами на моменти консумират до 75% от мощността на телефона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари