Едни от най-популярните мобилни приложения се оказаха опасни и вредни

7
3529

Създателите на едни от най-популярните приложения за Android решиха да спечелят на гърба на потребителите. В това обикновено няма нищо осъдително, но не и в този случай.

Експертите на компанията Kochava откриха в приложенията Clean Master, Battery Doctor, CM File Manager и CM Locker, публикувани в Google Play от името на Cheetah Mobile и Kika Tech, съдържат хитър вредоносен код. Това не е класически троянец и не е вирус, понеже не краде никакви данни. Но дава възможност на разработчиците да печелят чрез измама.

Схемата е следната: в приложението се появява банер, заемащ целия екран. Когато потребителят кликне върху него (какво друго да направи), рекламната мрежа получава информация, че потребителят уж е инсталирал рекламираното приложение на своето устройство. За всеки подобен клик, създателите на тези приложения получават от 50 цента до 1 долар.

Clean Master, Battery Doctor, CM File Manager и CM Locker са изключително популярни мобилни приложения. Те се предлагат от много години и уж оптимизират системата. Но техният код показва, че те са повече вредни, отколкото полезни: те само имитират, че вършат нещо, но не вършат никаква работа и само показват анимация на оптимизиращи процеси и разбира се, реклами.

Тези приложения са инсталирани вече над 2 милиарда пъти и дори не може да се пресметне колко пари са генерирали на своите създатели. Към днешен ден Mobile и Kika Tech са изключени от рекламните мрежи, а Google махна някои от тези приложения от своя магазин. Сега специалистите на интернет гиганта внимателно проверяват кода на останалите приложения на същите разработчици.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
the professorSlayРафиMCMXLVIIIТодор Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
шанти
шанти

то е ясно че не вършат работа….но явно са…

pi4a7a
pi4a7a

Цялата гама от гнусотии на Cheetah са боклуци и това че са вредни и опасни се знаеше още от години насам. Като видя клийн мастър инсталиран и ми се доповръща.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

И аз съм така. Преди ползвах File Manger-а заради вградената опция за прехвърляне през FTP, но след като намерих алтернатива, го махнах.

Тодор
Тодор

Винаги съм ги презирал.

Рафи
Рафи

Мисля като вас всички😶😑😀!!!

Slay
Slay

След изтриване на CM нямам проблем с Viber например.Там където е стоково приложение връщам фабрични настройки и забранявам актуализации

the professor
the professor

не ползвам нито едно от тях… andoid има функция за чистене на кеша, има вграден file manager (android 8.1), който не е кой знае какво, но затова пък има total commander, който поддържа google drive, one drive, sftp, ftp, samba (windows share)