Едни от най-популярните мобилни приложения се оказаха опасни и вредни

7
3760

Създателите на едни от най-популярните приложения за Android решиха да спечелят на гърба на потребителите. В това обикновено няма нищо осъдително, но не и в този случай.

Експертите на компанията Kochava откриха в приложенията Clean Master, Battery Doctor, CM File Manager и CM Locker, публикувани в Google Play от името на Cheetah Mobile и Kika Tech, съдържат хитър вредоносен код. Това не е класически троянец и не е вирус, понеже не краде никакви данни. Но дава възможност на разработчиците да печелят чрез измама.

Схемата е следната: в приложението се появява банер, заемащ целия екран. Когато потребителят кликне върху него (какво друго да направи), рекламната мрежа получава информация, че потребителят уж е инсталирал рекламираното приложение на своето устройство. За всеки подобен клик, създателите на тези приложения получават от 50 цента до 1 долар.

Clean Master, Battery Doctor, CM File Manager и CM Locker са изключително популярни мобилни приложения. Те се предлагат от много години и уж оптимизират системата. Но техният код показва, че те са повече вредни, отколкото полезни: те само имитират, че вършат нещо, но не вършат никаква работа и само показват анимация на оптимизиращи процеси и разбира се, реклами.

Тези приложения са инсталирани вече над 2 милиарда пъти и дори не може да се пресметне колко пари са генерирали на своите създатели. Към днешен ден Mobile и Kika Tech са изключени от рекламните мрежи, а Google махна някои от тези приложения от своя магазин. Сега специалистите на интернет гиганта внимателно проверяват кода на останалите приложения на същите разработчици.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
шанти
шанти

то е ясно че не вършат работа….но явно са…

pi4a7a
pi4a7a

Цялата гама от гнусотии на Cheetah са боклуци и това че са вредни и опасни се знаеше още от години насам. Като видя клийн мастър инсталиран и ми се доповръща.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

И аз съм така. Преди ползвах File Manger-а заради вградената опция за прехвърляне през FTP, но след като намерих алтернатива, го махнах.

Тодор
Тодор

Винаги съм ги презирал.

Рафи
Рафи

Мисля като вас всички???!!!

Slay
Slay

След изтриване на CM нямам проблем с Viber например.Там където е стоково приложение връщам фабрични настройки и забранявам актуализации

the professor
the professor

не ползвам нито едно от тях… andoid има функция за чистене на кеша, има вграден file manager (android 8.1), който не е кой знае какво, но затова пък има total commander, който поддържа google drive, one drive, sftp, ftp, samba (windows share)