ЕК глоби европейски телекоми за сключването на тръстово споразумение

0
12

Европейската комисия глоби най-големият испански телеком Telefonica и португалските им колеги от Portugal Telecom за сключването на тайно споразумение, според което двата европейски телекомуникационни доставчици се съгласяват да не влизат в националното пространство на другия. Испанците бяха глобени с 66.9 млн. евро, а Portugal Telecom – с 12.3 млн. евро, казва се още в съобщението издадено от ЕК.

Още през 2010г. двете страни сключват временна клауза по време на преговорите на испанците с португалците за закупуването от страна на Telefonica на дела на португалците в бразилския мобилен оператор Vivo. Сделката за правата струваше на Telefonica 7.5 млрд. евро.

Споразумението е траяло от септември 2010г. до февруари на следващата година, като малко след изтичането му ЕК започват и разследване по случая. Първоначалният план е бил сделката да важи до края на 2011г.

Според Европейската комисия, тръстовото споразумение сключено между испанската и португалската страна са потъпкали правилата за свободна конкуренция на ЕС и представляват опит за възпрепятстване на усилията полагани от Съюза за интеграция на силно фрагментирания телекомуникационен пазар в Европа.

Вицепрезидентът на комисията отговаряща за спазване на честната конкуренция Хоакин Алмуня заяви, че Комисията няма да толерира подобни практики от компании, които трябва да представляват пазарите на своите държави, тъй като те вредят на своите потребители и забавят пазарната интеграция.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари