ЕС повдигна обвинение на Google заради Android

0
18

Европейският съюз официално повдигна обвинение на Google за нечестни бизнес практики, свързани с мобилната операционна система Android.

В основата на обвинението, оповестено от европейския комисар по конкурентната политика, е пакетът от приложения на Google като Chrome, Gmail и Search, които идват предварително заредени при повечето смартфони. С този ход се поставя доста сериозна въпросителна върху това дали тази практика ще продължи и занапред.

„Изглежда, че Google злоупотребява със своята доминираща позиция като налага ограничения на производителите на Android устройства“, обяви комисар Маргрет Вестагер.

Както може да се предположи, компанията отговори бързо и категорично отрече, че нейната практика вреди на конкуренцията. Сега Google разполага с 12 седмици, за да излезе с официално становище по обвиненията, но ако ЕК запази твърдата си позиция, не е изключено производителите да получат свободата да определят сами кои приложения на Google да зареждат предварително в смартфоните си за Европа.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за