Ето и списък с най-често срещаните митове за зареждането на смартфоните

30
18994
Зареждайки мобилните си устройства правилно, можете значително да увеличите експлоатационният им срок. В тази връзка, експерти съставиха списък от няколко съвета, за да увеличите продължителността на живота на батерията в джаджите си. Те разказаха за най-често срещаните митове относно зареждането на смартфоните и препоръчват да се избягват грешките. Това ще подобри работоспособността на апаратите.

Първото невярно предположение говори за прегряването на батерията, ако оставите телефона да се зарежда през нощта. Съвременните устройства самостоятелно регулират температурата, така че не си струва да се притеснявате за този проблем. Не поставяйте смартфона под възглавницата си и с батерията нищо лошо няма да се случи.

Вторият мит гласи за необходимостта от пълното разреждане на устройството. Новите литиево-йонни батерии могат да се свързват към захранването, дори и когато не са се разредили до края. При всяко презареждане, капацитетът на батерията наистина намалява, но много леко. За няколко години на спад, капацитета ще е около 20%. За такъв период, потребителите придобиват нов смартфон и няма да забележат влошаването.

Третото погрешно схващане се отнася до необходимостта от зареждане на смартфона с енергия единствено чрез оригиналното зарядно устройство. Това мнение е погрешно, тъй като при използване на зарядно от друг производител, може само да се удължи процеса, но това няма да се отрази върху качеството на работа на батерията. Предпазливо трябва да се отнасяме само към продуктите със съмнителен произход.

Противно на популярното мнение, можете да използвате устройството по време на зареждане. Той няма да се взриви, няма да Ви удари ток или да Ви навреди на здравето. Въпреки това, експлоатационният срок на джаджата ще намалее. Принудителното приключване и прекратяване на процеса няма да Ви спести енергия, така че не си струва да го правите.

И накрая, експертите съветват да не се тревожим за работещия Bluetooth, Wi-Fi и геолокацията. Ако батерията държи заряда един ден, то тези модули ще изразходят енергия за около половин час функциониране на устройството.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
18 Отговори на коментарите
20 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
21 Автори на коментарите
ЯнкоРадоfakiraГошо от ПочивкаSoulJah Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Понго76
Понго76

Въпреки това, експлоатационният срок на джаджата ще намалее.

Какво по дяволите означава това?

stdask
stdask

Ние знаем, че ще намалее даже и да я държим в чекмедже в къщи. Въпросът е с колко? Егати и информативната статия – все едно двама седмокласници си приказват в парка. Особено в този идиотски изказ: „За няколко години на спад, капацитета ще е около 20%. За такъв период, потребителите придобиват нов смартфон и няма да забележат влошаването.“

pix3l
pix3l

„Първото невярно предположение говори за прегряването на батерията, ако оставите телефона да се зарежда през нощта.“
Съвременните телефони нямат такива проблеми, ама аз съм имал Nokia и знам какво е! 😀
6120 Classic, нова батерия през 6 месеца, щото старата надута. 😀

Истината в очите
Истината в очите

Проблема беше в състава на батериите не в телефоните…

RRR
RRR

Става въпрос за съвременни телефони със съвсем различни батерии, не за сапунерки от преди 10+ години. А и телефона е направен да ми служи на мен, не аз на него. Когато имам аз нужда тогава ще го заредя, а батерията си е консуматив така или иначе и се сменя, дори на залепени телефони.

pix3l
pix3l

Бе тя се сменя, ама не през 6 месеца. А проблема беше, че старите телефони не спират да зареждат батерията, дори когато е пълна.

пропов
пропов

няма такава батерия, която да НЕ спира да се зарежда, когато се напълни. поне в Джи Ес Ем. Иначе като се презареди и Бууум. Батерията в самата себе си има регулатор. Така е дори с тези 1,5V зареждаеми батерии тип АА, ААА..

pix3l
pix3l

Значи са дебелеели от въздуха.

Гошо от Почивка
Гошо от Почивка

За последното не си прав. Вземи и отвори една такава батерия АА или ААА и провери за регулатор;)

БроУ
БроУ

„И нaĸpaя, eĸcпepтитe cъвeтвaт дa нe ce тpeвoжим зa paбoтeщия Вluеtооth, Wі-Fі и гeoлoĸaциятa. Aĸo бaтepиятa дъpжи зapядa eдин дeн, тo тeзи мoдyли щe изpaзxoдят eнepгия зa oĸoлo пoлoвин чac фyнĸциoниpaнe нa ycтpoйcтвoтo.“ Не думай… Че тез „експерти“, не са ли разсъдили, че WiFi може да е вратата за нещото, което ще ти изтощи телефона? Я криптокопач, я спайуеър, я нещо друго. По-безсмислено нещо не съм чел от няколко дни в този сайт. Все едно да напишете, че компютър закачен към интернет не е изложен на по-голям риск от комп без интернет, защото интернет не е опасен. Опасни са нещата… Виж още »

stdask
stdask

А за включени мобилни данни по време на пътуване екпертите не казват ли как за 2 часа могат да ти „дръпнат“ целия заряд на батерията?

Su Zet
Su Zet

Е то това е защото 99.95% от територията на БГ била обхваната на 4G 😀

Атанас
Атанас

Заядливци !
Мн хубава статия.

ави67
ави67

Не виждам никакъв проблем с батериите! Смартфоните станаха достатъчно достъпни като цена, така че, човек спокойно може да си подменя телефона през година (в средния ценови клас 400-500 лева). За две години каквото и да я правиш батерията, все ще те изкара. Аз лично играя всеки ден по 3-4 часа онлайн на една игра на телефона. Имам я близо година вече и пак нямам проблеми с батетията си (при това когато играя почти винаги телефона се зарежда от зарядното).

ко каза ко
ко каза ко

Не си оставям телефона да се зарежда цяла вечер, предпочитам да го дозаредя от 70-80% ако преценя че няма да ми стигне заряда. Проблемът не е в прегряването. Телефоните от доста време не прегряват, когато батерията е заредена и зарядното е включено. Но не съм убеден че не се отброяват цикли, когато батерията падне на 99% и се дозареди до 100%. Да не говорим за опазването на планетата. Представете си 1 мирд. зарядни оставени допълнително по 4-5 часа. 😉

Really?
Really?

Когато батерията ти се зареди – зарядното спира да консумира енергия, защото вече не зарежда. Също така цикли не се броят на база колко пъти е стигнал заряда до 100%, а по-скоро каква част е заредена (от 60 до 80% – 0.2).

ко каза ко
ко каза ко

Надявам се да си прав. Аз ползвам телефони от вече 18 години и до сега не съм ги сменял заради прецакана батерия.
Моля не обръщайте коментара ми в безмислен спор, всеки има право да си прави с телефона и батерията каквото си иска. Аз споделих своите опасения и че не си оставям телефона на зарядно повече от необходимото.

Oracle
Oracle

„Да не говорим за опазването на планетата.“ …
Проблем за планетата няма.
Имало я е преди нас, ще я има и след нас.
Не е решила да ни измете още, но все някога и това ще се случи.
Проблемът е за хората 😉

ко каза ко
ко каза ко

То е ясно, че ще я има и след нас. Да, може да пуст камък но ще я има. Но пък нека я има по дълго за това което ще оставим след себе си.

ilian
ilian

Имам телефон на 5 години и батерия се държи почти както като беше нов.
Спазвам 3 правила:
1. Зареждане до 100% и веднага махане на зарядното
2. Зареждам само с оригиналното зарядно
3. Почвам зареждането като стане около 15-20%

Въпросния телефон е Samsung Note 3

Копача
Копача

Пълни глупости 1. Умните телефони са достатъчно умни да спрат заряда и без да вадиш зарядното. Нали не си мислиш, че + и минуса отиват директно към батерията ти… та тя дори не е на 5 волта 2. Оригиналното зарядно е просто един трансформатор. При твоя телефон може да има двустранна комуникация между телефон и зарядно, но в 99% от случаите няма. Така че телефона изобщо незнае дали ти е оригинален адаптера или не. Просто си иска нужния ток (ампераж) 3. Химици и инженери казват, че няма значение при съвременните материали. Не мисля да робувам на телефона и да рискувам… Виж още »

Янко
Янко

Вече година и 2 месеца ползвам xz premium и в над 90 процента от зарежданията ги правя по следния начин: батерията я свалям на 1 процент, а често пъти и на 0 ( следва изключване на апарата), после заряд на 100 процента, след което махам от заряд след малко. На теста за батерия в сервизното меню ми изписва 3289259 uAh или иначе казано 3289,259 mAh при официални данни 3230 mah. Нека всеки си прави изводите, не обвързвам никого с моя начин на зареждане. И да допълня, телефона го включвам да работи, след като започне да зарежда от 1% и в… Виж още »

Радо
Радо

Янко кърти мифки, след 1 година и 2 месеца телефона му се държи по добре с батерията отколкото като е нов!

Янко
Янко

Кърти не кърти, това е положението! Ако не вярваш, дай координати да ти скрийншотна. Сега го гледам, показва 3223. 023. Не си измислям.

Янко
Янко

Сега е на 97 процента заряд и показва 3270. 😁

OZZY
OZZY

В последно време,мобилните данни на тъпанарите от А1 много точат батерията.Отнася се за едно и също място.