Samsung Electronics официално обяви за стартирането на програма за разширено гаранционно обслужване на смартфоните Galaxy S8 и S8+. Новата застраховка струва $99 и предлага замяната на мобилното устройство с ново, независимо от вида на възникналата повреда.

Разширеното гаранционно обслужване включва три замени на смартфона в течение на една календарна година. Подмененият Galaxy S8 се предоставя във възможно най-кратък срок от представител на специален отдел към Samsung, който помага на потребителите в прехвърлянето на всички данни в новото мобилно устройство.

Освен безпроблемната замяна на повредения смартфон с нов, разширената застраховка включва възможност за получаване на лична консултация и практическа помощ. За тези цели е предвидена специална точка в застраховката, позволяваща извикването на специалист един път месечно. който напълно безплатно решава всички възникнали затруднения.

Засега възможността за разширена застраховка и допълнително обслужване имат само притежателите на Galaxy S8 от САЩ. Ако тази програма се окаже успешна, нейното действие ще се разпространи и в други държави.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари