fbpx
21.3 C
София

Ето какво можете да направите, ако смартфонът ви с Android вече не получава актуализации

Най-четени

В днешния свят с напредването на технологиите, мобилните ни телефони издържат по-дълго от преди. Продължаването на използването на телефони, чийто период на поддръжка е изтекъл обаче може да доведе до редица рискове. В тази статия на Gizchina ще разберете потенциалните рискове от използването на остарели телефони с Android и какви стъпки можете да предприемете, за да си гарантирате безопасното им използване, плюс някои съвети и трикове, за да запазите максимално функционалността на смартфона си след края на периода му на поддръжка.

Когато телефонът е с изтекъл срок на поддръжка, той е по-предразположен към заразяване с вируси или друг злонамерен софтуер. Основната причина за това е липсата на пачове за сигурност, които се предлагат от Google, за да покрият всички възможни дупки за влизане на злонамерен код, който може да промени устройствата и да наруши неприкосновеността на личните ви данни. Въпреки че смартфоните, които не се поддържат, не са беззащитни, може да има уязвимости, които не са били отстранени с пач, което оставя потребителите изложени на потенциални нарушения на сигурността. Този риск става по-сериозен, ако телефонът не е получавал поддръжка за дълъг период от време.

Важно е също така да се отбележи, че някои приложения спират да работят на стари версии на операционната система Android. Потребителите могат да забележат това по време на използването на ежедневните задачи и това е огромен проблем.

Какво трябва да вземете предвид, когато използвате остарял смартфон, който вече не получава актуализации

За да продължите да използвате остарял смартфон с Android от решаващо значение е да проявявате изключителна предпазливост. Въпреки че инсталирането на приложения от неизвестни източници винаги крие риск, трябва да ограничите инсталирането на приложения. Трябва да бъдат внимателни и при сърфиране в интернет, и да избягват файлове, които се изтеглят автоматично след кликване върху рекламен банер, както и да отваряте неизвестни документи, изпратени ви чрез приложение за съобщения, например. Зловредният софтуер може да дойде отвсякъде, така че трябва да бъдете бдителни и да внимавате.

Друга важна стъпка, която трябва да обмислите, е да проверите предварително източника на даден файл, независимо дали е приложение или не. Добре е да не използвате приложения, които съдържат чувствителна информация, на стария ви смартфон, като например приложения за онлайн банкиране, които съдържат вашите лични и финансови данни.

За потребителите, които искат да продължат да използват остарели телефони с Android, има няколко решения. Едно от най-преките решения е да се инсталира персонализиран ROM – метод за напреднали потребители. Той не е много лесен за изпълнение, но пък за сметка на това в интернет има добре обяснени ръководства за това. Персонализираните ROM-ове предоставят няколко предимства, но най-същественото е способността им да поддържат в актуално състояние телефони, които вече не се поддържат официално, като избягват сериозни проблеми със сигурността.

Друго решение е да актуализирате телефона чрез магазина за приложения Google Play Store. Google е отделила определени части от системата и ги актуализира чрез официалния си магазин. Тези актуализации обикновено са насочени към поправки и корекции, но могат да осигурят на потребителите малко повече сигурност.

Като последен вариант можете да обмислите възможността да дадате нов живот на остарелия си смартфон. Вместо да го изхвърлите, може да го използвате за различни задачи, като например за мобилен рутер или като музикален плейър.

Съвети и трикове за запазване на функционалността на остарелия ви смартфон

Ако смартфонът ви вече не получава актуализации, има няколко неща, които можете да направите, за да го запазите функционален и сигурен:

Ако смартфонът ви вече не получава актуализации, можете да направите няколко неща, за да запазите функционалността и сигурността му:

  1. Използвайте персонализиран ROM на трета страна: Можете да инсталирате ROM на трета страна (персонализиран фърмуер) на смартфона си, за да получите най-новите актуализации на Android. Този процес обаче може да бъде сложен, затова е важно да го проучите и да следвате внимателно инструкциите.
  2. Ограничете разрешенията на приложенията: Внимавайте кои приложения инсталирате и ограничете техните разрешения, за да сте сигурни, че те нямат достъп до чувствителни данни или функции на смартфона ви.
  3. Използвайте антивирусен софтуер: Инсталирайте и редовно актуализирайте антивирусен софтуер, за да защитите смартфона си от зловреден софтуер и други заплахи за сигурността.
  4. Поддържайте приложенията си в актуално състояние: Не забравяйте да поддържате приложенията си в актуално състояние, като изтегляте най-новите им версии от магазина за приложения. Това може да помогне за отстраняване на всички уязвимости в сигурността, които може да са налични в по-старите версии.
  5. Бъдете предпазливи по отношение на обществения Wi-Fi: Избягвайте да се свързвате с обществени Wi-Fi мрежи, които може да са несигурни и да излагат смартфона ви на риск от хакерски атаки.
  6. Заменете смартфона си: Ако смартфонът ви е твърде остарял, може би е време да помислите за замяната му с по-нов модел, който получава редовни актуализации и има по-добри функции за сигурност.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този...

Подобни новини