Популярният видео-блогър JerryRigEverything публикува в YouTube клип, в който най-подробно показва разглобяването на смартфона Samsung Galaxy S9.

Всички компоненти са много добре описани и демонстрирани, включително и камерата на мобилното устройство, предизвикала огромния интерес на журналистите и специалистите.

Много добре се вижда, как точно работи камерата с променлива апертура. Камерата на Samsung Galaxy S9 по подразбиране има апертура F/2,4. Превключването към F/1,5 става с помощта на специален плъзгач, поставен отстрани на оптичния модул:

Автоматичната система на смартфона анализира осветеността на сцената и други параметри, и самостоятелно решава, кога да промени блендата. При апертура F/1,5, сензорът получава повече светлина и снимките стават по-детайлни и светли. От друга страна, при по-отворена бленда и добра осветеност е възможно правене на снимки с размиване на задния фон.

Досега подобни решения се срещаха само в няколко мобилни устройства на малко известни китайски производители. Първото качествено решение от подобен тип се появи в смартфона Samsung W2018, излязъл в края на миналата година. Флагманите Galaxy S9 и Galaxy S9+ станаха първите в света мобилни устройства с променлива апертура от глобален мащаб.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
e-milИван Димовak47РадоДаниел Десподов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
e-mil
e-mil

„Автоматичната система на смартфона анализира осветеността на сцената и други параметри, и самостоятелно решава, кога да промени блендата.“ Автоматичните настройки променят каквото си искат, не само блендата. Те затова се наричат автоматични. Вграденият в телефона софтуер за камерата, обаче има ръчни настройки на блендата и това е големият му плюс. Отделно, че човек може да си инсталира и други приложения за камерата също с ръчни настройки. * * * „При апертура F/1,5, сензорът получава повече светлина и снимките стават по-детайлни и светли.“ Това дали ще са светли и детайлни не може да се определи само с размера на относителния отвор… Виж още »

Радо
Радо

А като умре мравката, дето мърда плъзгача, как се сменя или си купуваме нов телефон? 🙂
И как махнаха батерията толкова лесно, нали в другата новина „За изваждането й е необходима употребата на разтворител.“ ?!?
https://www.kaldata.com/%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%b8/samsung-galaxy-s9-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d1%80-277504.html

ak47
ak47

гледах клип на който фотограф тестваше т.нар. променлива апертурата на с9+, абсолютно никаква разлика нямаше в качеството на снимките със различния затвор.. това е просто поредния маркетингов трик за обиране на пари.

e-mil
e-mil

Диафрагмата (апертурата) не е затвор. Затворът е едно друго нещо, с което се определя времето за експонация. И няма как да има разлика в качеството на снимките при различен отвор на диафрагмата. Техническото качеството се определя от възможностите на сензора, но най-много се определя от възможностите на фотографа. Опитният фотограф се съобразява с ограниченията на техниката. Разликата при различните диафрагми са в дълбочината на рязкост. Т.е. грубо казано – колко от снимката ти ще е е на фокус. А дали ще е добре експонирана вече зависи не само от това. И това не е маркетингов трик, а възможност, която малко… Виж още »

ak47
ak47

да грешка отвора на диафрагмата..
къде съм казал че експозицията зависи само от апертурата.. как да няма разлика в качеството на снимките при различен отвор бе професоре, нали точно светлината осира една снимка – ако ще и със апарат за 5 бона да снимаш. а какво остава за телефон дето сензора му е по-малък от нокътя на кутрето ти.

e-mil
e-mil

Всичко може да осере една снимка. И обратното – всеки дефект, може да бъде превърнат в ефект. В една хубава снимка може да има страшно много светлина (висок ключ) или много малко светлина (нисък ключ) и пак да бъде качествена. Художественото качество е субективно понятие, затова като кажеш „качествена снимка“ разбирам, че имаш предвид техническо качество. Е, точно то изобщо не зависи от това колко е отворена диафрагмата, а от много други неща.

Иван Димов
Иван Димов

Не е кой знай , какво .Телефоните от среден клас вършат същата работа.На този апарат само парите му са много.