Ето как шотландската полиция хаква смартфоните: видео

12
5968

Израелската компания Cellebrite още миналата година анонсира своето специализирано устройство за отключване както на iPhone, така и на Android смартфони. В края на миналата година се появи информация, че са започнали продажбите на това интересно хакерско устройство. Един екземпляр е закупен от шотландската полиция, която тези дни публикува клип, показващ работата на устройството.

На видеото, публикувано от полицията, се вижда интерфейса на прибора, както и какви данни могат да извлекат от мобилните телефони полицейските служители. Освен историята с позвъняванията и SMS съобщенията, системата дава възможност да се прегледа папката със снимките и друга информация, сякаш смартфонът е бил отключен.

Смартфонът се включва към специализираната компютърна система чрез специален кабел и на екрана веднага се появява панел, позволяващ избора на типа данни, които трябва да бъдат прочетени от устройството. Полицаите подчертават, че може да зададат прочитането само на определени данни и че по този начин с икономисва време. Допълнително време се икономисва и ако бъдат указани производителя, а понякога и модела на смартфона.

Разбира се, извличането на данните става само по-законов път – съдебна заповед, която разрешава събирането на допълнителни доказателства чрез хакването на смартфон. Самото устройство записва кой е работил с него и колко време е работил.

В клипа е показан Android смартфон, но създателите на клипа подчертават, че уредът може да прониква и в телефоните на Apple, които са защитени на хардуерно ниво с помощта на специален криптографски чип.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари