Ето как шотландската полиция хаква смартфоните: видео

12
5807

Израелската компания Cellebrite още миналата година анонсира своето специализирано устройство за отключване както на iPhone, така и на Android смартфони. В края на миналата година се появи информация, че са започнали продажбите на това интересно хакерско устройство. Един екземпляр е закупен от шотландската полиция, която тези дни публикува клип, показващ работата на устройството.

На видеото, публикувано от полицията, се вижда интерфейса на прибора, както и какви данни могат да извлекат от мобилните телефони полицейските служители. Освен историята с позвъняванията и SMS съобщенията, системата дава възможност да се прегледа папката със снимките и друга информация, сякаш смартфонът е бил отключен.

Смартфонът се включва към специализираната компютърна система чрез специален кабел и на екрана веднага се появява панел, позволяващ избора на типа данни, които трябва да бъдат прочетени от устройството. Полицаите подчертават, че може да зададат прочитането само на определени данни и че по този начин с икономисва време. Допълнително време се икономисва и ако бъдат указани производителя, а понякога и модела на смартфона.

Разбира се, извличането на данните става само по-законов път – съдебна заповед, която разрешава събирането на допълнителни доказателства чрез хакването на смартфон. Самото устройство записва кой е работил с него и колко време е работил.

В клипа е показан Android смартфон, но създателите на клипа подчертават, че уредът може да прониква и в телефоните на Apple, които са защитени на хардуерно ниво с помощта на специален криптографски чип.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
smehh
smehh

Разследващият полицай си разцъква на Windows 10… Дали от шотландската полиция са първите успяли да накарат тази ОС да спре да праща информация на Microsoft или държат корпорацията много добре информирана за разследванията?

aan
aan

При вътрешна мрежа без достъп до интернет не им дреме каква ОС ползват.

roy
roy

@aan някъде в клипа видях, че е ръннат internet explorer. туй не беше ли браузър по едно време. ам браузърите не са ли използват главно за връзка с глобалната мрежа – internet!?

ubitak
ubitak

@roy като гледам по експлорера нямаше нищо други и може да го ползват само за да си отворят интерфейса на вътрешната система, при това положение за какво им е връзка с интернет на самата машина като може само базата, която ръчкаха да се пълни от цяла Шотландия.

Toto Poto
Toto Poto

roy
Аз с интернет експлоера, мога да достъпвам всички устройства в мрежа с профинет, без да са свързани към интернет.

Умен
Умен

въпросното устройство може да отключва само определени модели на Андроид като Самсунг Шаоми и др. Опитайте.да отворите телефон на Гугъл или друг телефон с чист андроид и Android One и последните пачове за сигурност да видим какво ще стане…

БегиМани
БегиМани

В Андроид е достатъчно да се променят 2 реда в build.prop и няма външно у-во, което да „хакне“ смартфона.

веселина томова
веселина томова

покажи как става

БегиМани
БегиМани

Ако не можеш да намериш нужната информация сам(а), ще си платиш за да ти го направи този който може и разбира. Безплатен обяд няма.

п.п. Можеш като начало да си купиш буквар за първи клас и да научиш да си пишеш името правилно, същото така и как се започва начало на изречение. Толкова с безплатните съвети от мен. Успех като чистачка на улиците…

Беги бе, ман! :)))
Беги бе, ман! :)))

Гугъл е еврейска фирма. Както и Ейпъл. Естествено, че всеки телефон, използващ операционна система Android или iOS може да бъде отворен от съответните еврейски служби без проблеми и цялото му съдържание да бъде извлечено. При това дори не е нужно да бъде включван към компютър. Достатъчно е да не е в Airplane mode и да е в обхват на мобилната мрежа. Независимо собственикът на телефона къде какво се е опитвал да променя…

Technical
Technical

Евреите били жертви, а? След време ще си сменя смартфона с Pine Phone и Sailfish, та чифутите да останат прецакани.

Симеон
Симеон

“специален кабел“