Жестоки съкращения провежда Nokia, 3 500 души остават без работа

3
34

Финландският мобилен гигант Nokia е в процес на сериозно редуциране на работната си сила. Днес стана ясно, че компанията ще съкрати 3 500 от своите служители. Това далеч не е последната вълна от освобождаване на работници. Скоро ще има и още, предаде Mashable.

След съкращенията ще бъдат затворени някои производствени обекти в Европа и САЩ. Други ще трябва да свият доста мащабите на своята дейност. Най-жестоки ще бъдат съкращенията в Румъния, където 2 200 служители на Nokia остават без работа. Причина за радикалните мерки са ужасните финансови резултати на мобилната компания от второто отчетно тримесечие на годината и пълният провал на стратегията за запазване на позициите в областта на смартфоните.

Ще бъдат затворени обекти на Nokia, които се намират в германския град Бон и американския щат Пенсилвания. Под въпрос е съществуването и на производствени мощност във Финландия, Мексико и Унгария. Тяхната съдба ще стане ясна догодина, но перспективите определено са лоши, тъй като през следващите няколко месеца едва ли ще се случи някакво чудо, което да вдигне приходите на Nokia до нужните нива.

Сегашните 3 500 работни позиции, които отиват в небитието се добавят към предишните 7 хиляди, за които през месец април стана ясно, че ще отпаднат.

Освободените служители в Румъния са се занимавали най-вече с производството на обикновени и евтини телефони. Съкращенията няма да засегнат хората, които се занимават с производството на смартфони в рамките на Nokia.

Финландската компания все още е най-големият производител на мобилни телефони в света, но сега силата й се поддържа само от устройствата от най-ниския клас, които са популярни главно в развиващите се държави. В областта на смартфоните Nokia се прости с лидерската позиция и продължава да губи популярност.

Наскоро компанията, която се води от изпълнителния директор Стивън Елъп, предприе радикални реформи на принципа „всичко или нищо”. Nokia се отказа от своята мобилна операционна система Symbian и сключи сделка с Microsoft за да премине към Windows Phone. Първото устройство на Nokia с майкрософтската система трябва да излезе до края на годината. Основната вълна от смартфони с Windows Phone на финландците се очаква догодина.

Чрез съкращенията на хора Nokia опитва да повиши своята конкурентоспособност за да може да се съревновава равностойно със Samsung, Motorola, HTC и Apple. Развитието на ситуацията все още не може да се прогнозира, тъй като няма как да се знае дали новите смартфони на Nokia ще допаднат на потребителите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари