Забраниха на германските депутати да използват iPhone

2
24
Благодарение на Едуард Сноудън цял свят научи, че Националната агенция по сигурността на САЩ (NSA) е подслушвала телефоните на лидери от 35 страни. По-късно се оказа, че телефона на германският канцлер Ангела Меркел е подслушван още от 2002 г. насам. Всичко това породи възмущение сред членовете на местния парламент.

Представители на двете основни партии на Бундестага приеха резолюция, която забранява на депутатите и висшите държавни служители да разговарят по телефони, които не са защитени от подслушване. Защитата предполага криптиране на входящите и изходящите повиквания, както и на съобщенията.

Също така се е оказало, че специалният софтуер не е бил написан за смартфоните на Apple (за коя операционна система става дума не се уточнява). Така, че сега депутатите вече не могат да използват iPhone.

Според предположенията на журналисти, ситуацията не се отнася до това, че програмата за криптиране не работи с iPhone, тъй като за iOS има написан достатъчно специализиран софтуер. Германските експерти пък предполагат, че Apple има договор с НАС и Агенцията може да получава необходимите данни, заобикаляйки инсталирания софтуер. Все пак, това е само едно предположение, а официалната версия – за криптиране могат да бъдат използвани програми, които предварително са одобрени от Федералното ведомство по информационната сигурност, а за смартфоните на Apple такъв софтуер все още няма.

Припомняме, че това лято стана известно, че ФБР активно е използвало различни хакерски методи за получаване на необходимата им информация, включително са подслушвани и Android-базирани смартфони.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари