Завръщат ли се Sony на пазара за смартфони?

1
27

Япония винаги е била лидер в потребителската електроника, но напоследък дори там се отчитат незадоволителни продажби и слаб ръст на пазара. Изглежда обаче това не важи за Sony. Докладите на икономистите показват, че през третото тримесечие на 2012 година, от японската компания са се изкатерили до третото място в световния пазар за смартфони.

Преди Sony, които през същия период миналата година бяха на шесто място, се нареждат само Apple и Samsung. Означава ли това, че компанията е готова да си възвърне загубените позиции? Анализаторите от Wall Street Journal поне са настроени скептично. Те вярват, че влизането на Sony в челната тройка на международния пазар за смартфони се дължи на голямата загуба на пазарен дял на компании като Nokia, HTC и RIM.

През третото тримесечие тази година Sony са държали 4.8% от пазара, което все пак е малко по-малко от 5-те процента миналата година. Пазарният дял на Nokia обаче се е сринал от 13.6% миналата година до едва 3.4% тази, на HTC – от 10.3% до 4.7%, и, накрая, на RIM – от 9.6% до 4.2%. Що се отнася до двата лидера на пазара, при тях ситуацията е следната: Samsung са увеличили пазарния си дял от 22.7% миналата година до 31.3% тази, а Apple – от 13.8% до 14.6%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари