Заради COVID-19 кризата продажбите на смартфони ще спаднат драстично

2
323

След кризата, свързана с разпространението на новия щам коронавирус, последва и икономически спад, обхващащ всяка сфера на човешката дейност. Кризата ще засегне и един от най-популярните бизнеси в момента – продажбата на мобилни телефони.

Аналитици от фирмата CCS прогнозират, че при продажбите на смартфони ще се наблюдава най-големият от цяло десетилетие насам спад. Първите месеци те ще спаднат с 13 процента поради нарушения в нормалното функциониране на икономиките, липса на суровини и търсене от потребителите. Към средата на годината спадът в продажбите може да достигне до 29%.

Според аналитиците възстановяването на Китай също ще има негативно влияние върху другите пазари и центрове на производство. По техни думи тази година ще се продадат около 250 милиона по-малко устройства в сравнение с миналата. Марина Койчева, вицепрезидент на CCS Insight, сподели:

„Данните от Китай ни дават добър сигнал как бедственото положение и несигурността на потребителите влияят върху продажбата на телефони. През януари и февруари на 2020-та продажбите паднаха рязко с над 44 процента в сравнение със същия период през 2019-та. Предварителните данни от други държави с подобни мерки срещу пандемията предполагат същите тенденции. Някои компании сега трябва да се изправят срещу потенциална невъзможност да задоволят търсенето на определен продукт. Това ще е особено болезнено, тъй като скоро хората и бизнеса ще преминат в режим на спестяване…“

Прогнозите обаче са по-добри за 2021-та и нататък, когато 5G мрежата ще бъде по-широко разпространена и достъпна. Според CCS, тогава продажбите ще се увеличат с 12 процента и с още 13% през 2022-ра, когато за една година ще бъдат продадени повече от 2 милиарда смартфона. Тогава закупуването на 5G устройства ще представлява около половината от общите продажби на пазара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари