Защитата на Blackphone бе преодоляна за пет минути

4
75
На изложението MWC 2014 компаниите Silent Circle и Geeksphone тържествено обявиха пускането на пазара на „най-защитения“ срещу подслушване смартфон – Blackphone. Продажбите на апарата стартираха в края на юни.

Но, както се оказва, дори такъв свръхзащитен смартфон, продаващ се за немалка сума (629 щатски долара, при това с далеч не топ-спецификации) не може да защити своя собственик.

В хода на конференцията по информационна сигурност Blackhat един от участниците – @TeamAndIRC – успя даполучи root-права върху устройството за по-малко от 5 минути. След получаването на такива права на смартфона може дистанционно да бъде инсталиран на практика всеки софтуер. Иначе казано, по този начин проникването в Blackphone от страна на специалните служби не е особен проблем.


Blackphone работи под управлението на операционната система PrivatOS, представляваща модифицирана ОС Android, допълнена с набор от приложения на компанията Silent Circle, специализирана в областта на информационната сигурност.

Например, програмата Silent Phone позволява провеждането на защитени от подслушване разговори чрез peer-to-peer VoIP, Silent Text – изпращането на свръхзащитени съобщения, а Silent Contacts заменя стандартното приложение за контакти с цел недопускане на получаване на информация за адресната книга от външни приложения.


Трябва да се отбележи, че Silent Circle отдавна предлага същите услуги на потребителите на iPhone и Android срещу заплащането на месечна такса. Собствениците на Blackphone ще могат да използват услугите на компанията безплатно само до изтичането на срок от две години от момента на закупуването на защитения смартфон.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари