fbpx
14.7 C
София

Защо батериите на телефоните все още издържат само ден

Най-четени

Умните телефони са част от живота ни вече повече от две десетилетия, като за това време станахме свидетели на големи подобрения. Но има едно нещо, което почти не се променя и това е всекидневното зареждане на батерията. Уместно е да се попитаме, защо животът на батериите не се подобрява какво всичко останало?

По-големи дисплеи с висока резолюция, мощни процесори, интелигентен софтуер и по-бърз обмен на данни са само част от подобренията, на които се наслаждаваме през годините. На фона на това развитие, зареждането на телефоните почти не се е променило.

Защо батериите все още издържат  толкова кратко време?

Ситуацията с батериите на телефоните е такава, че дори може да се каже, че тяхното представяне е станало по-лошо. Преди масовата поява на смартфоните, клетъчните телефони издържаха няколко дни с едно зареждане на батерията. Разбира се умните телефони са много по-развити, но защо батериите им не са също толкова развити?

При повечето умни телефони батериите не издържат особено дълго. Изключение правят най-скъпите и луксозни флагмани като iPhone 14 Pro Max  и Samsung Galaxy S22 Ultra.

Причината за това е, че развитието на самите телефони е много по-бурно и значимо от това на самите батерии. Разбира се с течението на времето и батериите се развиват, но техният прогрес е минимален в сравнение с този на чипа, дисплея и другите компоненти на смарт телефона.

В действителност невероятният прогрес на другите части е причината за това батериите да издържат само ден. Вътрешните компоненти се смаляват, което остава все по-повече място за батерията. И точно това е единственото решение за подобряването й – увеличаване на размера с добавянето на повече милиамперчасове (mAh).

Батериите, които сега се използват в мобилните телефони са базирани на технология от 1990-е години. Голям технологичен напредък в  сферата на батериите е направен през 80-е и 90-е години на 20-и век, но оттогава се наблюдава застой. Като цяло лимитът на възможностите на литиево-кобалтовите батерии почти е постигнат.

Ще се подобрят ли батериите?

Дали ще се намери изход от този дълбок ров? Всички очакваме следващото голямо откритие в сферата на батериите, но то така и не идва. Все пак на хоризонта се задават няколко неща, които да очакваме. Първото е технологията „stacked“ (струпани) батерии, като се смята, че Samsung планира да започне масово да ги произвежда в бъдеще. Тази технология представлява буквално струпани една върху друга няколко на брой клетъчни батерии.

Stacked батериите обаче могат да увеличат капацитета само с около 10%. Телефон, който е с 5000mAh батерия ще може да побере 5500mAh  stacked батерия. На всичкото отгоре въобще не се знае кога Samsung възнамерява да започне производство на такива батерии.

Батериите в твърдо състояние са друга технология, която може да предложи решение. Конвенционалните батерии са с два електрода от метал, разположени в течен електролит. Йонните частици се движат между електродите при зареждане и разреждане.

Както може да се разбере от самото им име батериите в твърдо състояние са твърди. Течният електролит е заменен с плътно парче метал или метална сплав. Електродите и електролита могат да се компресират на пластове и така те да станат по-тънки от обикновената батерия. Това би довело да повече капацитет в един и същ размер.

Най-голяма разлика при батериите би се усетила при използването на графен. Това е революционен материал, съставен от двуизмерен слой въглеродни атоми, организирани в шестоъгълни структури, чиято височина е равна на тази на атом. Графенът има отлична електро и топлопроводимост, като в същото време притежава изключителна твърдост и здравина. Батериите от графен биха предоставили 60% по-голяма мощност в сравнение с литиевойонните батерии със същия размер.

Това звучи много добре, но около графена има много съпътстващи проблеми. Основният от тях е, че този материал е много скъп и труден за производство. Поне засега не е реалистично да се направи телефон с батерия от графен. Това, което в момента е налично на пазара е хибридна графен/литиева батерия.

Смартфоните чисто и просто се развиват много по-скоростно от батериите. Много вероятно е телефоните да изискват все повече мощност, докато чакаме за следващия пробив при батериите. С оглед на всичко това едва ли може да очакваме някакви драстични промени в близко бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини