Защо пускането на нова версия на Android всяка година е безсмислено?

17
4920

Годишните актуализации на операционната система на смартфона са едно от основните неща, които проучваме при избора си на смартфон. Google всяка година оповестява нова версия на мобилната си операционна система Android, както и Apple на своята iOS, но в случая на Google, далеч не всички смартфони получават най-новата версия, тъй като това е решение изцяло на производителя на смартфона и именно той определя кои модели подлежат на актуализация. Производителите на смартфони, които имат репутация, че обновяват редовно смартфоните си, обикновено са по-предпочитани от потребителите, тъй като всеки иска да се сдобие с устройство, което ще бъде актуално и в крак с най-новия софтуер поне няколко години.

Но дали в действителност получаването на най-новата версия на операционната система е от ключово значение? Разгледайте списъка с функции и промени на новата Android 11 – той е доста семпъл, като новите допълнения са едва няколко, а повечето от тях ще бъдат полезни само за определени групи потребители и са доста нишови. Примери за това са новите възможности за управление на устройствата за интелигентен дом, контрол на мултимедийни устройства и групиране на известията.

Реално погледнато, в новата версия на Android не се среща нищо, което да промени изобщо начина, по който използвате смартфона си – почти всичко съществено, си остава същото, каквото е досега, с Android 10. Припомнете си обаче и какво ново донесе Android 10. Възможността за превключване на тъмен режим беше най-голямата промяна, но повечето приложения на този етап вече поддържаха собствен тъмен режим и освен системните приложения и настройки, реално промяната беше в това, че приложенията вече по подразбиране идваха с активиран тъмен режим. Все още има апликации, които не поддържат такъв, и изглежда това не е проблем нито за техните разработчици, нито за техните потребители, макар че тъмния режим и наистина полезно естетично решение, и се надяваме в някакъв етап такъв да бъде разработен за почти всички популярни потребителски приложения.

Това поражда въпроса – какъв е смисълът от тези ежегодни актуализации на Android? Почти не се сещам за една смислена причина за съществуването им, която да изтъкна.

Една година е регулярен период

Повечето производители на смартфони актуализират своите линии и представят нови устройства всяка година и това е норма. Създаването на нови смартфони всяка година е необходимо по търговски причини, а не поради технически. Почти във всички случаи новият смартфон iPhone, Samsung Galaxy, Motorola, Huawei, Nokia и LG почти не се различава от миналогодишния, а промените са минимални, в голяма част от случаите само козметични.

Всъщност представянето на нови смартфони всяка година е важно за производителите. Една технологична компания ще изглежда зле на пазара, сред партньорите и потребителите, ако не представя нов модел смартфон всяка година – в крайна сметка представянето на по-малко модели означава по-малко продажби, и именно това е причината производителите да работят по нови и нови продукти, а не защото има достатъчно нови технологии за революционно ново устройство.

Може би се чудите как това се отнася за операционната система, тъй като в крайна сметка тя не е търговски продукт – реално я получавате безплатно, когато закупите смартфона си, както и всички нейни актуализации, които производителя на устройството е решил да направи достъпни. Но това, че не заплащате пряко и отделно за нея, не означава, че тя в крайна сметка не е включена в крайната цена, която сте платили при закупуването на устройството.

Редовните актуализации

Вместо годишни актуализации на Android, би било много по-разумно от страна на Google да въвежда нови функции в операционната система през цялата година. Това би променило изцяло представите ни за актуализиране на операционната система – всъщност в момента това се случва с коригирането на бъгове, запушване на уязвимости и отстраняване на проблеми в операционната система, така че изобщо не би било чак толкова прецедентно същото да се случи и с въвеждането на нови функционалности.

Apple прави това до известна степен с iOS. Докато много от новите функции се обявяват с всяка нова версия на операционната система, много от тях стават достъпни за някои модели телефони и таблети с регулярни кумулативни актуализации през цялата година, а не основно в една голяма актуализация.

Стратегия за въвеждане и разпространяване на нови функции като тази би била чудесна, защото ще позволи на потребителите на Android да получат всички нови функции веднага щом са налични, вместо да чакат цяла година, за да получат най-новите функционалности на точно определена дата. Също така това ще позволи на Google да отговаря на новите изисквания на потребителите и пазара веднага, а не веднъж годишно.

Разпространението на Android е проблемно

Когато говорим за въвеждане на нови актуализации в Android, трябва да отбележим, че всичко споменато до момента, може да бъде приложимо основно за устройствата част от програмата Android One, както и собствената линия устройства на компанията – Google Pixel, тъй като телефоните на другите производители най-често използват специално разработен от тях фърмуер и именно производителите решават кои модели кога ще получат последната версия на Android.

Към момента на написването на тази статия, Android 10 е на почти една година, но все още се разпространява бавно и далеч не всички смартфони, произведени през последните няколко години, изобщо ще получат надграждане до него. И този цикъл е на път да започне отново с Android 11, като при него навярно ще отпаднат още едно по-старо поколение смартфони, които няма да получат надграждане.

Този вид разпространение на актуализациите може да бъде наистина объркващ за потребителите на Android смартфони, които не следят всички новини от света на мобилните устройства – реално голяма част казват, че нямат представа кога и дали телефонът им ще получи актуализация и често наистина е трудно да се намери достатъчно информация по този въпрос. В крайна сметка, на пазара има немалка група потребители, които дори не са съвсем наясно кой модел е смартфона им, камо ли да знаят кога и дали ще получат нова актуализация на операционната система.

За разлика от Apple, Google не оказва натиск върху потребителите и не ги кара да актуализират до най-новата версия на операционна система, което допълнително понякога усложнява нещата с навременното актуализиране на устройствата до най-новата версия на операционната система.

Създаването на схема за въвеждане на нови функционалности и подобрения в операционната система през цялата година за Android вероятно ще намали пропастта между актуалните и неактуалните устройства, както и ще има по-голямо съгласуване на това кога различните модели смартфони ще получават най-новите функционалности, тъй като от тях ще се изисква просто да адаптират една по една новите функции към своите устройства, а и изборът до голяма степен няма да бъде поверен на тях, защото тенденциите за въвеждане на новите функции ще бъдат налагани от Google.

Сигурността не е проблем

Някои казват, че годишните актуализации на Android са необходими за повишаване на нивото на защита, което се издига до ново ниво с всяка нова версия на Android, но това не е така.

Актуализациите на защитата се разпространяват редовно до смартфоните на потребителите, през цялата година, а не само веднъж годишно и премахването на годишните компилации на Android не би засегнало ни най-малка сигурността.

Може да има задкулисни причини, поради които Google избира да се придържа към ежегодното обявяване на нови версии на операционната система, вместо предприемане на по-плавен подход, но за почти всички обикновени потребители, постоянното разпространяване на нововъведения през цялата година, определено би било по-добре посрещнато.

3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари