Със всяка изминала година на потребителите е необходима все повече памет в смартфоните, а Apple непрекъснато увеличава минималния обем на хранилищата.

Така например, iPhone 5S имаше 16 GB флаш-диск, а минималната конфигурация на iPhone 7 има 32 GB вградена памет. Оказа се, че главната движеща сила на този процес е тенденцията за раздуване обема на софтуера. Според статистиките на Sensor Tower, през 2013 година за инсталирането на 10-те най-популярни приложения са били необходими 165 MB, а сега същите тези приложения заемат 1,9 GB или 12 пъти повече, отколкото по-рано.

Sensor Tower предлага и класация за най-лакомите за памет в сравнение с предишните версии приложения. На първо място е Snapchat, който сега заема 5100% повече дисково пространство. Следващият в този особен рейтинг е Uber с ръст от 22 пъти. Размерът на Spotify е нараснал „едва“ 6 пъти. Игрите имат същия проблем: Candy Crush Saga например заема 223 MB, а първоначално са й били достатъчни 48 MB.

Да си припомним, че през 2015 година Apple увеличи максималния размер на приложенията от 2 на 4 GB. А в iOS 11 технологичния гигант отново се зае с този проблем и добави функция за освобождаването на паметта от неизползваните приложения: данните и настройките на програмата се запазват, файлът се качва и става достъпен от електронния облак на Apple и не заема място в паметта на устройството.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
the professorГеоргиНе съм роботИзвънземен терористIvo Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Малко е объркващо, поне при мен като чуя „памет“, първата ми асоциация е „работна памет“.

мъни
мъни

Е, нали трябва да си изхвърлиш работещия телефон и да си купиш нов. Не само с паметта е така, с РАМ-а и процесора е същата работа. Ъпдейт след ъпдейт – накрая имаш същото приложение, но двойно по-алчно за ресурс.
Компаниите се стремят не към качество, а към потребление. 🙂

assa
assa

Както и с нови и безбройни бъгове.

wbgenetic
wbgenetic

Понятието е „engineered obsolescence“. 😉

Анонимен
Анонимен

Дам, кодерите нарочно пълнят софта с излишен код за баласт. Това отделно от некадърното писане, от което произлизат камари с бъгове.

Илиев
Илиев

Никой „кодер“ не слага излишен код нарочно. Просто масово вече се ползват готови frameworks за писане на приложения, които са доста обемни, работят на различни операционни системи, с много функционалности, понякога не толкова бързи и заемат ресурси. Това се прави за да се пести време, а времето е пари.

Ivo
Ivo

Точно така, прибягва се до готови решения (libraries, frameworks), а това си има своята цена. За съжаление просто няма време, нито пари сами да пишем всичко.

the professor
the professor

те затова и приложенията са с реклами… вземай библиотеката да я ползваш наготово с adware в нея…

Извънземен терорист
Извънземен терорист

ЗАЩО според вас измислиха „ROOT“ ?

Не съм робот
Не съм робот

Най-интересното е че на въпроса „-Защо?“ не седи никакъв конкретен отговор, по-скоро е „да припомним колко са нарастнали приложенията“

Георги
Георги

Ползвам Nokia 920. Вече е на 4год. и е толкова бърз колкото и като го взех – нито блокира, нито лагва. Много ми харесва Android, обаче това че всяка програма може да прави всичко не ми харесва :). Windows Phone е доста по-урязан, но е МНОООГО по-защитен и предпазен от глупави софтуери. Лошото е че масата от хора са глупави и имат нужда от глупави програми- за това андроид доминира. Сменяйте си телефоните през 1-2год., сменяйте си лаптопите през 1-2год., сменяйте колите през 5 год. – това искат производителите 🙂

the professor
the professor

мда така е, ама там има мйкропрост с техните измекярски номера – примерно скайпа е един и същ и на 8.1 и на 10, обаче на 8.1 вече не може да се логнеш щото скайпа праща с каква о.с. е телефона и понеже на 8.1 спряха поддържката, те банват да не можеш да се логнеш… това ще е и причината следващия телефон да е с андроид…