Защо OnePlus няма да представи скоро сгъваем смартфон?

0
220

Докато много играчи на пазара на смартфони вече са пуснали поне един сгъваем модел смартфон, бил и той несъвършен (Samsung, Huawei, Motorola, TCL), или тепърва планират да представят такъв (OPPO и Xiaomi), някои показват, че не бързат. OnePlus е една от малкото топ компании, които произвеждат мобилни телефони, които все още не са се заигравали с този нов форм фактор и изпълнителният директор на компанията току-що обясни защо.

В интервю за The Verge, изпълнителният директор на OnePlus Пит Лау обясни много от възгледите си за различни области на бъдещето на смартфоните – от телефони с модулни, отделящи се камери и софтуер за обработка на изображения до сгъваеми телефони.

„Ние сме установили, че значителното предимство или преимущества, които носят сгъваемите телефони, не надвишават недостатъците и не оправдават средствата“, каза Лау чрез своя преводач (тъй като изпълнителният директор на говори свободно английски, той предпочете да използва преводач за интервюто).  

Основната причина за това, изглежда е самата технология на сгъване

„Ако обърнете внимание на технологията на сгъване на текущите сгъваеми модели смартфони, ще забележите, че тя или е твърде крехка, или твърде неустойчива, или твърде неудобна и с нищо не улеснява потребителя“, добави Лау.

На въпроса какво мисли за Motorola Razr, който се отличава от всички останали сгъваеми телефони представени на пазара с уникална инженерна конструкция и технология за сгъване, Лау обясни, че „Това все още не е технология, която би донесла реални ползи на крайния потребител“.

Ясно е, че OnePlus има високи стандарти и очаквания по отношение на сгъваемите технологии и изглежда все още не са открили разработка, която да надмине съществуващите варианти, без да има техните недостатъци. Също така Лау направи и едно леко наивно изказване: „Освен това, всички тези сгъваеми телефони използват пластмасови екрани, които не са толкова устойчиви на надрасквания и счупване, колкото истинските стъкла“. И е прав – към момента няма разработено сгъваемо стъкло за този тип мобилни устройства, но не бихме се съгласи по отношение на коментара му за здравината – по официалните данни на Samsung за техния Galaxy Fold, екранът е също толкова устойчив, колкото всеки друг на средностатистическия смартфон.

Още през април 2019 г., чухме от изпълнителния директор на OnePlus, че компанията не е готова да представи сгъваемо устройство, като тогава той допълни, че отделът за научноизследователска и развойна дейност на компанията е фокусиран върху телевизора OnePlus.

Оттогава обаче на пазара излязоха Samsung Galaxy Fold, Motorola Razr и Huawei Mate X, което вдъхна вяра в сгъваемите устройства.

Очакваме да видим още няколко сгъваеми модела през 2020 г., включително Galaxy Fold 2, заедно с дебютни устройства от компании като OPPO, Xiaomi и TCL.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за