Идва ерата на сгъваемите смартфони! Кои ще са най-добри?

9
11582

Ерата на сгъваемите смартфони е пред нас. Знаем, че патентите за тези телефони се увеличават с всеки изминал ден, като най-много от тях притежават големите играчи като Apple, Huawei, LG, Motorola и други. Тези смартфони се очаква да заемат най-иновативната позиция на пазара.

Може би засега най-известен е Samsung Galaxy X. Но нека се спрем на петте най-популярни сгъваеми смартфона, за които към днешен ден има най-много информация.

SAMSUNG GALAXY X

Този смартфон първоначално се появи в официален тийзър, а след това бе съобщено, че ще излезе през 2019 година. Galaxy X е един от най-интересните сгъваеми телефони. Според корейските медии, X ще бъда много иновативен и ще има три екрана вместо два. Мобилното устройство след разгъването си от смартфон ще се превръща в таблет.

Очаква се Galaxy X да има два 3,5-инчови дисплея, които при разгъването образуват 7-инчов таблет. На задния панел е поставен трети 3,5-инчов екран, който ще изобразява допълнителна информация, когато устройството е сгънато. Навярно ще се използва сложна система от панти и закрепвания.

Предполага се, че сгъваемият Galaxy X ще бъде анонсиран по време на събитието MWC през месец февруари 2019 година.

MOTOROLA RAZR

Наскоро се появи информация, че Motorola в момента работи върху свой сгъваем смартфон и по всичко личи, че той ще носи емблематичното име Motorola Razr. През месец февруари 2017 година изпълнителният директор на Lenovo, който притежава марката Motorola, каза пред TechRadar:

С появата на новите технологии, и особено с излизането на сгъваемите екрани, ще има все повече иновации в дизайна на смартфоните. Надяваме се, че описаната от Вас марка (Motorola Razr), съвсем скоро ще бъде реализирана„.

След това Motorola подаде заявка за патент за двустранно сгъваем смартфон, който, като се обърне, може да се използва и като таблет. Патентът уточнява, че устройството ще има две камери, и ще може да остава във полусгънат вид като палатка.

Появата на този патент е интересна, особено като се има предвид появилите се наскоро концептуални клипове на Motorola Razr.

Сгъваемият смартфон на LG

LG по принцип е лидер в сгъваемите телефони. Компанията показа своето виждане за сгъваемите смартфони и демонстрира пример на екран, който може да се навива като руло.

А през месец януари тази година, LG подаде патент за „мобилен телефон с гъвкав дисплей, който може да бъде сгънат наполовина“. В патента са описани два потенциални дизайна.

Първият модел има вид на сгъваем телефон с камера на задния панел. Интересното е, че при сгъването, единият екран не припокрива напълно другия и остава тънка лента, на която да се показва времето, известията и т.н.

По всичко личи, че сгъваемият смартфона на LG ще има два екрана, а не три, както е при Samsung Galaxy X.

Сгъваемият iPhone на Apple

Един от най-големите играчи на пазара също работи върху сгъваем телефон. Интересното тук е, че хардуерът може вече да е много близо до реализацията в реален смартфон.

Това е така, понеже през месец ноември в „Електронни устройства с гъвкави дисплеи“ се появи патент на Apple Inc, който подробно описва електронно устройство, съдържащо гъвкав дисплей, който се огъва около оста на прегъване.

Apple спомена, че гъвкавата технология на този дисплей може да се използва в „клетъчните телефони“.

За разлика от другите патенти на Apple, този път няма изображение на гъвкавия дисплей. Но Apple е особено силна в иновациите и никак няма да се изненадаме, ако технологичният гигант съвсем скоро представи сгъваем iPhone-iPad.

Сгъваемият телефона на HUAWEI

Накрая, но не на последно място, е сгъваемият смартфон на Huawei. Миналият октомври изпълнителният директор на Huawei Ричард Ю потвърди, че неговата компания вече има работещ прототип на на гъвкав смартфон. А през месец май тази година се появиха патентните диаграми на това устройство на Huawei.

Патентът описва устройство, което се нарича просто „сгъваем смартфон“. Показан е телефон, който се отваря подобно на книга и може да се използва като таблет и като електронна книга.

 


От всичко видяно дотук можем да направим извода, че технологията на шарнирите е ключът към създаването на успешен сгъваем смартфон. Независимо с колко екрана. Всеки шарнир трябва да бъда максимално компактен и невидим, понеже едва ли някой би искал да сложи в джоба си някакво електронно устройство с форма на PDA.

Но идеята да носите със себе си едновременно високотехнологичен смартфон и таблет, във вид на едно устройство, е твърде привлекателна. Да се надяваме, че Samsung, Apple, Motorola, LG или Huawei ще могат да го направят възможно най-скоро.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pix3l
pix3l

Motorola-та ме изкефи… 😀

more_bg
more_bg
ak47
ak47

ерата на рисуваните сгъваеми телефони.. по-точно

Божижлъч
Божижлъч

Аз съм на същото мнение, пълни глупости въртящи се от толкова отдавна, че и за clickbait не знам как не са се изтъркали…
Доста спрела статия.

Палустиниец
Палустиниец

Спокойно, тази ера няма да е скоро 🙂

Kiriltt
Kiriltt

Нека тази ера я прескочим и минем директно към холограмните телефони…

Веселин Василев
Веселин Василев

въпрос на време е холограмата да измести сегашните телевизори….но да се надяваме на технологоията MicroLed да навлезе скоро ив БГ и да не е толкова скъпа както недълготрайната OLED технология….

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Ерата на сгъваемите телефони я очакваме откакто очакваме ерата на пъти по-издръжливите батерии. И двете няма да ги дочакаме скоро, но поне второто ще е полезно за разлика от първото.

Бай Хой
Бай Хой

А сгъваем Правец,дали ще излезе,да си купя два!?