fbpx
4.8 C
София

Излезе четиринадесетото обновяване на Ubuntu Touch

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Проектът UBports, който взе в свои ръце разработката на мобилната платформа Ubuntu Touch, след като от нея се оказа компанията Canonical, представи обновяването OTA-14 (over-the-air) за всички официално поддържани смартфони и таблети, на които са инсталирани фърмуери на базата на Ubuntu. Обновявания се предлагат за мобилните устройства OnePlus One, Fairphone 2, Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 2013, Meizu MX4/PRO 5, VollaPhone, Bq Aquaris E5/E4.5/M10, Sony Xperia X/XZ и OnePlus 3/3T. В сравнение с миналата версия започна формирането на стабилни версии и за устройствата Xiaomi Redmi 4X, Huawei Nexus 6P и Sony Xperia Z4 Tablet.

Новата версия се базира на Ubuntu 16.04 (компилацията OTA-3 се базираше на Ubuntu 15.04, но от версия OTA-4 бил осъществен преход към Ubuntu 16.04). В следващата версия (OTA-15) се очаква да бъде направен преход от Qt 5.9 към 5.12, като това ще бъде подготовка за бъдещите обновявания до компонентите на Ubuntu 20.04. В рамките на този проект се разработва и експериментална версия на десктоп средата Unity 8, който тук се нарича Lomiri.

Особености и нововъведения в новата версия OTA-14

  • Основно внимание при подготовката на тази нова версия е обърнато на поддръжката на устройства, работещи под управлението на Android 9 (портвани са са всички необходими драйвери). Добавена е поддръжката на нови камери. Осигурена е поддръжката на външни монитори с използването на HardwareComposer2. Реализирано е коректното определяне параметрите на екрана на устройствата базирани на Android 9. Самото портване се осъществява с поддръжката на компанията Volla, която работи върху създаването на собствен смартфон на базата на Ubuntu Touch и възнамерява да наеме разработчици които, да участват в този проект
  • В новата версия е опростен интерфейса на адресната книга и програмите за обмен на съобщения
  • Направени са промени с цел компилиране програмите за Ubuntu Touch и в други дистрибуции, като например postmarketOS
  • Програмният прозорец, който се показва при включването на външни устройства, сега има стила на останалите приложения
  • В диалоговите прозорци Lomiri UI Toolkit (Unity 8) се поддържа тъмна тема
  • Решени са проблемите с пренасочването на звука към Bluetooth устройствата, които възникваха при тяхното повторно включване. Така например, слушането на подкаст с извеждане на звука през автомобилната уредба, сега ще продължи следва възстановяване на връзката

Сред бъдещите планове се отбелязва, че считано от версия OTA-16, ще бъде прекратена поддръжката на остарелия уеб енджин Oxide (на базата на QtQuick WebView), който ще бъде заменен от нов, на базата на QtWebEngine, използван от всички базови приложение на Ubuntu Touch, но който може да се използва и във външни програми. Енджинът Oxide не е обновяван още от 2017 година и не осигурява необходимата информационна безопасност поради неоправени уязвимости.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини