fbpx
5.8 C
София

Имената на някои Wi-Fi мрежи все още могат да блокират Wi-Fi модула на iPhone

Най-четени

Apple е все още не е коригирала грешката, която изследовател по сигурността е установи, а именно, че някои Wi-Fi мрежи със символа за процент (%) в техните имена могат да деактивират работата на Wi-Fi модула на iPhone и други iOS устройства. Карл Шоу написа в Twitter, че ако iPhone попадне в обсега на безжична мрежа с име %secretclub%  power, устройството няма да може да използва Wi-Fi модула си или други свързани функции, като дори след нулиране на настройките и възстановяване на заводското състояние на апарата, грешката може да остане налична, а Wi-Fi модула да бъде отразяван като неизползваем.

Преди няколко седмици Шоу и неговата нестопанска организация Secret Club, която се занимава с инженеринг на софтуер за изследователски цели, са установили, че ако iPhone се свърже с мрежа със SSiD име „% p% s% s% s% s % n“ това би причинило грешка в мрежовия модул на iOS, която би деактивирала неговата Wi-Fi и системните мрежови функции като AirDrop yе останат неизползваеми.

9to5Mac предложи от своя страна възможно обяснение за тази странна грешка:

„Символът за процент (%) се използва често в програмните езици за форматиране на променливи в изходен низ. В С спецификаторът „%n” означава да бъдат отразени броя на символите, записани в низа на формата, в променлива, предадена към функцията за форматиране на низове. Подсистемата на Wi-Fi модула вероятно предава името на Wi-Fi мрежата към вътрешна библиотека, която извършва форматиране на низове, което от своя страна причинява произволно преписване на определени данни, а това от своя страна до препълването на буфера. Това довежда до повреда или изпълване на паметта и диспечера на задачите на iOS прекратява работата на процеса, като по този начин деактивира работата на Wi-Fi модула за потребителите.“

От популярния портал са се свързали с Apple със запитване за допълнителен коментар и въпроса кога и дали компанията ще представи корекция на грешката – но както отбелязват от 9to5Mac проблемът може да бъде избегнат, ако потребителите просто не се свързват с Wi-Fi мрежи, които съдържат символа за процент в името си.

Това не е първият случай, в който операционната система на един от най-продаваните смартфони в света, демонстрира подобна грешка и уязвимост в работата си, при сблъскване с определени символи. Припомняме, че през 2016 г. стана ясно, че връщането на датата на устройствата с iOS до такава преди януари 1970 г. водеше до трайно прекъсване на нормалната работа на смартфоните на Apple, връщането на фабричните настройки също не помагаше за решаването на проблема. Този дефект отдавна е коригиран, а през 2017 г. се наблюдаваше друг проблем с работата на устройствата, който възникваше при изпращането на определени символи чрез SMS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини