Индийските въздушни сили ще използват смартфони, защитени от хакери

0
20
Отчитайки че авиационните сили са под непрекъсната атака от хакери и опити за кражба на класифицирана информация, Индия се противопоставя на натиска, оборудвайки своя персонал със специални смартфони. Около 200 000 индийци, част от вътрешната мрежа на Индийските въздушни сили, ще бъдат снабдени с нови телефони с вградена технология срещу хакерски атаки.

Абсолютно всеки, от обикновения летец до офицер, ще получи един такъв смартфон. Така вътрешната комуникация в ИВС ще остане защитена и в ръцете на хакерите няма да изтича информация. Телефоните имат приспособления за звукови и видеоразговори (микрофон и камера), но на тях няма никакви приложения, достъпни за инсталиране на обикновените потребителски устройства. Според служител в ИВС, възможно е в бъдеще да се напишат и предоставят специални апликации за смартфоните. Така летците ще могат да проверят и второстепенни неща като заплатата си на своето устройство. Засега телефоните обаче предоставят непрекъсната и качествена връзка във всички индийски въздушни бази – от централата на глетчера Сиячен до островите Андаман и Никобар.

Смартфоните са изработени по молба на служителите в ИВС след като се оказва, че крайните 5 цифри от телефонния им номер разкриват тяхната самоличност. Цената на ексклузивната индийска мобилна мрежа струва 45 милиона американски долара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за