Интернет ограничения за BlackBerry в Европа, Близкия Изток и Африка

0
52

RIM вече се учи, че след дъжда идва порой. Стрелката на BIS (BlackBerry интернет услугите) започна да се върти тази сутрин (имайки се в предвид стрелката при зареждане на интернет), оставяйки лоялни клиенти в Европа, Африка и Близкия Изток без email и интернет достъп.

Това е второто прекъсване на услугите, с което трябва RIM да се справят в последно време. Тяхната популярна услуга BBM (мейл клиент) бе прекъсната през изминалия септември, малко след като компанията обяви слаби финансови резултати за тримесечието.

За щастие корпоративните клиенти, които са и най-редовните купувачи на BlackBerry устройствата, са обезпечени с услугите на BlackBerry Enterprise, което, изглежда, все още работи.

В стил на RIM, те съобщиха за проблема през официалния си Twitter профил, но не обявиха подробности за това, каква е причината за внезапното прекъсване на услугите и колко хора са били засегнати. След малко работа от страна на вестник „The Telegraph“ се разбра, че най-вероятната причина за проблема вероятно е сървър в град Sloughn, Англия, където се обслужват всичките три региона. Засега няма официална информация кога ще бъде отстранен проблема, но някои потребители вече съобщават, че услугите бавно се възстановяват, така че вероятно съвсем скоро всичко ще е наред.

Потребителите на BlackBerry по целия свят са доста подразнени от RIM и кой знае как ще се отрази тази новина на бъдещето на канадския производител. Тяхната пазарна цена удари дъно от преди 5 години и настоящите проблеми не изглежда, че ще доведат ново желание у клиентите за покупка. Сега RIM трябва сами да поправят проблема, да се отърсят от трудностите и да продължат да работят, въпреки че самочувствието им ще бъде сериозно атакувано в момента.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари