Испания и Австрия също ще си искат от Apple неплатените данъци

1
42

Редица държави от Европейския съюз, включително Испания и Австрия, дадоха да се разбере, че също ще искат от Apple заплащане на данъчната част, която не е платена на техните територии.

 

„Ако искът на Еврокомисията се окаже допустим, можете да бъдете сигурни, че аз като министър на финансите ще искам същото“ – каза австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг по време на неформалната среща на икономическите и финансовите министри на Европейския съюз, която се състоя на 9-10 септември в Братислава.

Според RTL-INFO, испанското правителство възнамерява да направи подобно официално изявление.

Прецедент за всичко това стана решението на Еврокомисията от 30-ти август тази година, което призна данъчните облекчения в Ирландия за незаконни и поиска от американската корпорация доплащане на данъци в размер на над 13 милиарда евро, които ще влязат в ирландския бюджет.

 

Еврокомисията уточни, че тази ситуация съвсем не се ограничава само с Ирландия – ако други държави от Евросъюза счетат, че на техните територии са плащани подобно на Ирландия занижени данъци, то те могат да искат подобна процедура.

Apple от своя страна заяви, че това решение на Еврокомисията ще окаже изключително вредно влияние върху инвестициите и създаването на работни места в Европа и даде да се разбере, че ЕС може да получи или инвестиции или данъци, но не едното и другото.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари