Историята на наркодилърите, създали защитени смартфони за престъпния свят

8
5676

Журналистът Джозеф Кокс от технологичния раздел Motherboard на изданието Vice разказа историята на компанията MPC, която е свързана с шотландските наркотърговци и е продавала модифицирани смартфони със защита от прослушване и следене. Един от работилите съвместно с нея блогъри бе убит преди няколко години.

Компанията MPC е ръководена от „Братята“ – Джеймс и Бари Гилеспи. Това са двама крупни търговци от Глазгоу, избягали в Португалия, за да се спасят от война с бандата и да продължат да развиват своя бизнес. Към днешен ден те се крият както от бандитите, така и от полицията.

Първоначално „Братята“ и членовете на тяхната групировка използват смартфоните BlackBerry, но при едно разследване холандската полиция е успяла да свърже притежателя на едно от тези мобилни устройства с разкрити убийства, грабежи и наркотрафик. След това „Братята“ решават да създадат собствени смартфони и да разработят за тях специална операционна система. Но съвсем скоро разбрали, че тези мобилни устройства могат да бъдат използвани не само за своите нужди, но и да ги продават и на другите престъпници. Оказало се, че това е една голяма свободна пазарна ниша, особено като се има предвид, че този бизнес явно е съмнителен от гледна точка на закона и смартфоните от подобен тип се оказали изключително търсени. „Братята“ наемат специалисти и програмисти, които въобще не са се досещали върху какво точно работят.

„Братята“ създават компанията MPC, която открито се рекламира в социалните мрежи, включително и в Twitter. Те купували от Google цели парти смартфони Nexus 5 и Nexus 5X и ги променяли – физическо изключване на микрофона, на камерите, модулите за безжична връзка и чипа за определяне на геолокацията. Използва се собствена версия на ОС Android със специални надстройки и давали на своите клиенти анонимна SIM карта, обслужването на която струва 20 паунда месечно. Малко по-късно чрез кухи фирми компанията MPC отваря филиали в Дубай, Лондон и Амстердам.

Според различните изтекли данни, компанията е успяла да продаде минимум 5 000 от своите смартфони при цена от 1200 паунда за всеки от тях. Търсенето на тези устройства се оказало толкова голямо, че продажбите се извършвали буквално денонощно. Компанията рекламира в своя сайт и в социалните мрежи не само защитени смартфони, а и защитени от каквото и да било подслушване и следене специални таблети и GPS тракери. Интересно е, че устройствата се разпознават и рекламират чрез черно-белите снимки на Едуард Сноудън – бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който избяга от САЩ и показа на целия свят по какъв начин ЦРУ следи жителите от на практика всички държави чрез техните смартфони и компютри.

 

През месец декември 2016 година в Амстердам е убит блогъра Мартин Кок В деня на убийството той се срещнал в секс клуба Boccacio в покрайнините на Амстердам с Кристофър Хюз – представител на MPC. Кок е тясно свързан с криминалния контингент, като в миналото е бил осъждан за две убийства, а после започва да пише за криминалния контингент на Холандия. Именно MPC е спонсорирала неговия сайт. След купона той сяда зад волана на своя автомобил, а от храстите излиза човек и го застрелва. Записите от охранителните камери показват, че Хюз е бил наблизо, но не е извикал полицията и не е оказал помощ на Кок и просто е заминал.

Холандската полиция предположила, че убийството на Кок е свързано с групата Ескалайд, ръководена от „Братята“. Тя е доставяла кокаин и хероин от Южна Америка в Европа. Сега, в наши дни, през месец април 2019 година шотландският съдия Бойд даде на двама души от тази групировка по седем години затвор за съдействие и разпространение на оръжие и наркотици. В присъдата се казва, че групировката Ескалайд е на самия връх на веригата за доставки на наркотици в Шотландия и Великобритания едновременно. В криминалните среди се счита, че тя управлява Шотландия.

Ескалайд има собствен специалист по високи технологии. Една от неговите разработки е оборудване за създаване на специфични радиочестотни смущения, които не позволяват на полицията да подслушва телефоните на групировката.

През 2018 година Кокс получава писмо от неизвестен човек. Той предоставя линкове към публикации за престъпни групировки, занимаващи се с незаконна доставка и търговия на кокаин, и заявява, че в тези публикации са цитирани хора, стоящи зад MOC. Кокс започва собствено разследване и стига до извода, че споменатите в статиите братя Гилеспим, избягали от Шотландия в Португалия, са собствениците на тази компания. През месец февруари тази година полицията потвърди неговите подозрения и издаде заповед за арест на Джеймс и Бари Гилеспи, Кристофър Хюз и още четири члена на MPC. Те са заподозрени в организирането на престъпна група, продажби на наркотици и оръжия, като и няколко убийства.

Компанията MPC прекратява дейността си през 2017 година веднага след като полицията започва да разследва дейността на Джеймс и Бари Гилеспи. Днес нейният сайт е прекратил дейността си, а Twitter акаунтът оттогава не е обновяван. Шотландската полиция обяви „Братята“ за издирване и се обърна към американските специализирани органи с молба да окажат съдействие в търсенето. Предполага се, че те се намират в Южна Америка, където харчат парите си. А нишата за защитени от подслушване и следене смартфони, които могат да се използват от престъпния свят, се освободи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари