Италия глоби Apple с $12 милиона за недобросъвестна реклама на iPhone и за отказ на ремонт

2
625

На 30 ноември тази година антимонополните органи на Италия глобиха Apple с 10 милиона евро (12 милиона долара) заради реклама, която заблуждава потребителите, че iPhone е водонепроницаем. Според тази реклама, смартфоните на Apple могат да бъдат обливани със струя вода и могат известно време да остават под на малка дълбочина. Само че корпорацията от Купертино почти винаги отказва гаранционния ремонт, ако смартфонът дори и за съвсем кратко време случайно е бил потопен във вода.

Италианските регулаторни органи заявиха, че в маркетинговите видеа и снимки рекламиращи iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max компанията Apple заявява, че нейните айфони издържат половинчасово потапяне във вода на дълбочина от един до четири метра зависимост от конкретния модел iPhone.

Антимонополната агенция на Италия официално заяви, че в тези реклами на Apple, на потребителите не се разяснява, че тази информация за водонепроницаемостта на iPhone е вярна само при точно определени условия – при контролирани лабораторни тестове, в които се използва химически чиста и статична вода, а не в реални условия – например басейн с хлорна вода, вана с пяна или морска вода.

И още, италианските регулаторния орган счетоха, че тази агресивна реклама за водоустойчивостта на смартфоните на Apple противоречи на изявлението на компанията за отказ от отговорност по причина ‘Гаранцията на iPhone не важи при вреда нанесена от течности“. Тоест, в рекламите се вижда, че iPhone е под водата, но когато потребителят опита нещо подобно, гаранционен ремонт няма. Антимонополната агенция на Италия счете този момент за измама на потребителите.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари