Какво ги очаква смартфоните със скенери за пръстови отпечатъци?

0
37

Със скенери на пръстовите отпечатъци днес вече са оборудвани много смартфони и не само най-скъпите устройства от тази категория. Въпреки това, през следващата година тенденцията към оборудване на умните телефони със скенери за пръстови отпечатъци ще има доста по-впечатляващо развитие. Освен това ще се подобри и самата технология, която съвсем наскоро се разглеждаше, като премиална функция.

На пазара се очаква ръст в търсенето на смартфони, оборудвани със скенери за пръстови отпечатъци. Сред характеристиките на флагманските устройства, тази технология постепенно ще се превръща в масова тенденция. Според анализатори, през 2018 г. над 1 млрд. от предоставените на пазара смартфони ще бъдат оборудвани със скенери за пръстови отпечатъци.

Към момента, лидер в доставките на смартфони със скенери за пръстови отпечатъци е Samsung (с пазарен дял от 12%). Веднага след нея с доста впечатляващи показатели — Apple (пазарен дял — 11%) и Huawei (пазарен дял — 8%). Това състояние се наблюдава на пазара през второто тримесечие на 2017 година, според изследователската компания Counterpoint Research. Изследването е направено на 29 септември 2017 година.

Скенерите на пръстови отпечатъци вече стават не премиална, а стандартна хардуерна функция на смартфоните от различни компании. Бързото разпространение на тази функция се дължи на услугите, като дигитални разплащания и мобилно банкиране.

Директорът по изследванията на Counterpoint Research Нийл Шах отбелязва, че по отношение на наличието на тази функция, в общия обем на доставките лидери са Apple и Xiaomi, а зад тях се нареждат Huawei и OPPO. По-малък дял в общите доставки заемат смартфоните на компаниите Samsung, ZTE и LG.

Китайските брандове, предлагащи на пазара свои смартфони, използват скенери за пръстови отпечатъци като отличителна особеност на своите продукти в развиващите се пазари, което им позволява да се конкурират с местните и световни марки.

Най-новите скенери на пръстови отпечатъци вече са базирани на ултразвук технология, която позволява създаване на 3D-изображение на пръстовите отпечатъци, което пък е по-сигурния метод, отбелязва изследователската компания. Скенерите на пръстовите отпечатъци не се използват само за отключване на телефони и извършване на плащания, но и за управление на камерата, галерията и други приложения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за