fbpx
10 C
София

Какво да правите при проблем със зареждане на телефона

Опитайте някои от изброените стъпки тук преди да занесете телефона си на ремонт.

Най-четени

Телефоните са неизменна част от ежедневието ни. Поради тази причина всякакъв вид повреда по тях би била повод за притеснение и безпокойство. В подобни случаи започваме да звъним на близки и познати, за да открием най-добрия майстор (който няма космически ценоразпис, разбира се). Но за да не си създавате излишен стрес (и да спестите някой лев), преминете през няколко стъпки за отстраняване на неизправности, които ще прочетете по-долу.

Пробвайте различни зарядни устройства/контакти

За да решите проблема, трябва да сте наясно какво точно се е объркало. Ако не успявате да заредите телефона си, то може да има повреда при порта за зареждане, кабела или контакта. Затова винаги първо опитайте с друг кабел, който да включите в различен контакт.

Ако зареждате телефона си с USB кабел, включен в лаптопа ви, процедурата е същата – изпробвайте друг кабел или го включете в друг USB порт. И винаги имайте предвид, че ако батерията е изтощена докрай, то устройството има нужда от известно време докато се включи.

Друг вариант е да изпробвате зарядното си върху друго устройство (друг телефон или таблет) – така със сигурност ще разберете дали проблемът идва от кабела или от телефона ви. Това е и една от стъпките, която Google препоръчва, когато става въпрос за решаване на подобни проблеми.

Почистете порта за зареждане

Напълно възможно е портът за зареждане да не е повреден, а просто запушен. Когато телефонът ви е изключен, много внимателно почистете с клечка за уши всичко, което се намира в порта. Дори ако духнете срещу порта, може да бъде достатъчно, за да премахне онова, което пречи на кабела за зареждане и порта. Не забравяйте, че колкото по-дълго държите устройството си в джоба или чантата си, толкова повече прах се натрупва в порта за зареждане.

Това е и препоръка от компании като Apple. Винаги обаче бъдете внимателни – не използвайте вода или почистващи препарати, защото може да повредите порта. А ако имате малка лупа под ръка, можете отблизо да видите какво се е събрало вътре.

И като стана въпрос за вода, телефонът ви може да не се зарежда, защото портът е влажен – ако сте били на плажа или сте били на открито в дъждовно време, например. Ако случаят е такъв, оставете устройството да изсъхне в топла стая. След това отново се опитайте да го заредите.

За всеки случай почистете и контакта си. Разбира се, не забравяйте да бъдете внимателни и да използвате единствено сухи предмети. След като почистите старателно, отново опитайте различни зарядни и устройства.

Връщане на фабрични настройки

Старото клише „рестарт“ почти винаги работи, когато имате някакъв проблем с каквото и да е устройство. Всички компании също ви съветват да рестартирате устройството си, когато имате някакъв технически проблем. Но ако това не проработи, пробвайте да върнете фабричните настройки на телефона.

По този начин всички промени, които сте правили по телефона си, ще изчезнат. Затова не забравяйте да направите “backup”, ако не искате всички данни да бъдат изтрити. Всяка компания, която произвежда телефони, има инструкции за това.

Актуализиране на операционната система

Това може да ви се струва като нещо незначително, но обикновено точно това е решението на повечето проблеми. Всички компании препоръчват устройствата ви да бъдат с най-новата версия на мобилната операционна система особено когато имате проблеми със зареждането.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини