Какво е eSIM и какво значи за нашите бъдещи устройства?

11
3234

Все още няма много телефони, които поддържат eSIM формата, но е въпрос на време броят им да се увеличи значително. eSIM всъщност значи електронна SIM карта. При този формат нямаме нужда от физическа SIM карта и физически слот за такава.

Първият телефон, който разчита напълно на този формат е Motorola Razr 5G (Flip). В момента тенденцията обаче е по-скоро eSIM да се появява в компанията на стандартен слот. Основната карта е стандартна, а втората използва този формат.

Идеята носи редица предимства на производителите на устройства и на мрежовите оператори

Такива има и за крайния потребител. Основното е, че може да имате планове към повече от една мрежа, без да имате нужда от физически карти за тях. Това дава възможност да имаме план за бизнес обаждания, план за лични обаждания, план за роуминг. Дори можем да разделим плановете си на такива за разговори и такива за интернет.

Какво e eSIM в целостта си?

Това е вградена SIM карта. Тя се намира в устройството. Представлява малък чип, който работи по подобен начин на NFC чипа. За да се използва тя и, за да можем да си въвеждаме информацията към нея, операторите трябва да поддържат тази технология. Все още не всички мрежи работят с такива карти.

Върху тази електронна SIM карта можем да презаписваме информация. С лекота я прехвърляме от един оператор на друг.

eSIM картите ще са страхотна новина и за хората, които пътуват често. Ще могат да отидат в друга държава, да си добавят удобен план от там, без да губят достъп до основния си номер. Потенциалът в това е, че може да доведе до един момент, в който роумингът и по-скъпите цени в него ще изчезнат.

Освен това, позволява на потребителите да сменят мрежата си, когато са на място без покритие. Чисто физически ще се освободи място, което може да се използва за батерии с по-голям капацитет или друг хардуер.

Има ли недостатъци?

Един от потенциалните проблеми е с ексклузивните устройства, които се предлагат само от един оператор. Има възможност техните чипове да са закодирани само към него, а да не са отворени към работа с останалите оператори.

Другият проблем е, че смяната на телефона ни може да изисква определени действия, посочват от Pocket-lint. Не е толкова просто като да прехвърлим физическата си карта. Единият вариант е, че ще става с обаждане до поддръжката. Вторият вариант е да се използват специални за целта приложения. При всички положения, би трябвало да става бързо.

eSIM ще повлияе не само на мобилните телефони

Със сигурност този тип карти ще намери пътя си към лаптопите и таблетите. Ще достави възможност за безпроблемна връзка с Интернет, която ще се наложи в ежедневието. Телекомите и производителите са категорични, че това ще осигури по-голям достъп до електронната екосистема и на устройства като умни часовници, мобилни фитнес джаджи, дори умни очила.

3.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари