Вече имаме първи поглед върху iOS 14 от нещата, които видяхме, по време на основното представяне в рамките на конференцията WWDC 2020 на Apple. Следващата версия на мобилната операционна система за iPhone ще дебютира, когато мобилните телефони iPhone 12 бъдат официално представени по-късно тази година.

Apple знае какво прави – един бърз поглед към iOS 14, който идва в подходящия момент, може да ни разкрие всичко, което искаме да знаем за предстоящите iPhone 12. Но някои от новите функции сочат и значителни хардуерни подобрения.

Да очакваме ли по-големи екрани?

По време на WWDC 2020, един от презентаторите ни даде информация за нова функционалност в iOS 14, която може да означава повече, отколкото предполагаме.

Siri вече няма да заема целия екран, а ще има възможност за си създава персонализирани размери в зависимост от това, което прави потребителя. Клиповете от приложения като мини аплети, ще заемат само част от екрана, като със същите размери ще бъде приложението и когато сканирате или предавате NFC таг например. И най-важното от всичко, многофункционалните джаджи вече могат да бъдат поставени на всеки начален екран.

Джаджите за началния екран в iPhone се вече много приличат на тези на Android, но все по-малко Android фенове изглежда ги харесват сега, отколкото през 2012 година, когато бяха пуснати. Защо? Малко от тях са толкова полезни и има смисъл да бъдат поставени някъде на екрана, като повечето потребителите предпочитат просто да виждат иконата на приложението и известията, в случай, че имат такива, като това им заема по-малко пространство.

Интересното обаче е, че тази промяна в джаджите и във визуализирането на дигиталния асистент с изкуствен интелект Siri, може да означава, че Apple подготвя операционната система за промени и в размерите на екраните на устройствата.

Това би подкрепило и слуховете, които се носят от месеци в пространството, че Apple ще увеличи размера на екрана на по-големите си модели iPhone 12 – нека ги наречем условно iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max, тъй като това са най-вероятните имена, спрямо слуховете и предварителната информация, които сме чували и виждали до момента.

Тъй като сегашните модели iPhone 11 все още имат значителни рамки около екрана, очакваме дисплеите на новите телефони да бъдат почти безрамкови и да идват с увеличена полезна площ и съотношение на екрана към предния панел.

iPhone 12 Pro Max също така може да промени началния екран и да позволява групиране на приложенията в пет колони с икони, което от своя страна ще увеличи наличната площ за джаджи. В моменти всички iPhone от iPhone SE до iPhone 11 Pro Max използват четири колони за приложения и това може да изглежда доста неефективно, когато дисплеите на смартфоните непрекъснато се увеличават.

Време е за по-добри микрофони

Друго интересно нещо, което чухме на WWDC, е че, iPhone 12 може да има по-добри микрофони спрямо тези в iPhone 11. Всъщност устройствата на Apple винаги са се представяли отлично по отношение на звука – както при възпроизвеждане, така и при записване/предаване на звук.

Настоящият iPhone използва висококачествени MEMS микрофони. Един от тях е позициониран в предния панел на телефона, друг е в долния ръб и третия се намира в модула на камерата.

Следващата предполагаема промяна в звука засяга AirPods Pro, като се предполага, че слушалките ще поддържат съраунд звук. На много потребители това определено би се харесало, особено ако обичат да гледат филми или сериали в Netflix или видеа в YouTube. Apple направи първите стъпки към тази промяна още през 2019 г. с въвеждането на функцията Audio Zoom – функция, която позволява изолирането на един конкретен звук (например нечий глас по време на разговор) и блокиране на всички останали звуци – подобна функция беше използвана през 2013 г. в LG G3. Съраунд звука във видео обаче е доста по-вълнуващ. И това е функция, която ще видим в много повече области извън iPhone през следващите 12 месеца. Microsoft Xbox Series X и Sony PlayStation 5 ще имат съраунд звук, който ще позволява на потребителите да се потопят в невероятно аудио преживяване чрез най-обикновен чифт слушалки.

И сега идва моментът за най-интересното – iOS 14 ще предлага и възможност за превод на разговора в реално време, което всъщност е една от големите нови функции, представени по време на WWDC.

AR все още е на фокус

Apple продължава да се фокусира върху това как нейните iPhone взаимодействат със света около нас, а App Clips е най-новата стъпка от това.

App Clips е собствената версия на QR кодовете на Apple. Идеята им е да служат на потребителите за показване на важна информация при сканиране. И макар и това да не е съвсем AR (разширена реалност), то все пак е стъпка в тази посока.

Това подкрепя слуховете, които бяхме чули по-рано, че някои от телефоните от серията iPhone 12 ще имат LiDAR сензор подобно на iPad Pro 2020. Този сензор служи за изчисляване на разстоянието между камерата на телефона и останалите обекти в близост, като използва IR светлина. Тази функционалност до голяма степен наподобява ToF сензорите, с които идват някои от премиум смартфоните на Samsung.

Не се очакват съществени промени в хардуера

Повечето нови функции в iOS 14, които видяхме досега, представляват интерфейсни надграждания, които Apple смятат, че биха били отлично допълнение към мобилната операционна система, и изглежда не препращат към хардуерни промени.

Засега iOS 14 не дава информация дали смартфоните iPhone 12 ще поддържат петото поколение мобилни мрежи (5G), нито дали Apple подготвя първия си смартфон със сгъваем дисплей. Въпреки това, все още можем да очакваме изненади от следващите флагмани на компанията, тъй като неведнъж Apple ни е доказала, че пази в тайна поне 1-2 съществени неща, до които не могат да се доберат дори източниците на слухове и вътрешна информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари