Какво ни дава двойната камера в смартфона и защо в съвременните смартфони започнаха да поставят две камери, без да броим предната? Този въпрос навярно си задават много потребители и бъдещи купувачи. Все повече Android смартфони и не само, разполагат с двойни камери. За всички, които се питат, какви са преимуществата на двойните камери в смартфоните, уеб-порталът Androidpit дава подробни отговори.

Нека първо уточним, какво е двойната камера. Това е камера с два фотосензора, което е очевидно, понеже се виждат два обектива. Всъщност това е един оптичен модул с два фотосензора и два обектива.

За какви фотосензори става дума? Като правило, единият от тях е съвсем стандартен и обикновен. Както и при всеки друг смартфон, това е фотосензорът на основната камера, който е предназначен за заснемане на цветно изображение с максимално възможно качество.

Вторият фотосензор се използва за улавянето на данните, които първият не може да получи. Двата фотосензора в двойната камера работят по съвършено различен начин. Различните производители подразбират различни неща относно двойните камери, като разликата е именно в работата на втория сензор.

Ефектът 3D

Двойните камери могат да се използват за създаването на триизмерен ефект при снимките. Благодарение на втория фотосензор става възможен анализа на разстоянията до различните обекти. Благодарение на наблюдаването на обектите от две различни точки се получават на практика 3D снимки. Подобни двойни камери се използват в смартфоните Honor 6X и Mate 9 на Huawei.

Ефектът Боке

Навярно ви харесват снимките с разфокусиран и размит заден фон. Това е така нареченият ефект на Боке. Смартфоните с двойни камери могат да правят подобни снимки благодарение на информацията от втория фотосензор.

Допълнена реалност

Благодарение на инфрачервения лазер и втората камера с широкоъгълна оптична леща е възможно разглеждането и изучаването на отразяването на светлината. Това е един от начините за добавянето на допълнена реалност в живота ни. Този принцип на работа може да се види в смартфоните Lenovo Phab 2 Pro и Asus Zenfone AR.

По-добра детайлност

В смартфоните Huawei P9, Mate 9 и Honor 8 на компанията Huawei бе реализиран още един метод за използването на двойните камери. Вторият фотосензор не улавя информацията за цветовете. Той вижда света чернобял. Но за сметка на това, с много висока детайлност. Цветовете дава първият сензор, а вторият осигурява много високата детайлност на снимката.

Заснемане при слаба осветеност

Друго преимущество на двойните камери е, че дават възможност за заснемане на много по-добри фотографии при слабо осветяване на сцената. Във фотографията светлината е най-важното. Двата сензора улавят повече светлина и повече детайли.

Зум с минимална загуба на качеството

В някои смартфони е реализиран оптичен зум, но те не са особено популярни сред потребителите. С цел да се получат компактни оптични модули, в смартфоните обикновено не се поставят обективи с оптично увеличение. Но когато един от обективите на двойната камера е широкоъгълен, всичко се променя. Така например, iPhone 7 Plus и LG G5 използват двойни камери, за да дадат на потребителите възможност за оптичен зум без почти никаква загуба на качеството.


Според специалистите, към днешен ден са реализирани около 30% от възможностите на двойните камери. Започнаха да се появяват нови чипове с хардуерна поддръжка на тази технология и тепърва предстои развитието на възможностите на двойните камери в смартфоните и другите мобилни устройства.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари