fbpx
16.4 C
София

Какво представлява променливата честота на опресняване на дисплея на Samsung Galaxy Note 20 Ultra?

Най-четени

През август тази година, Samsung обяви Galaxy Note 20 Ultra смартфона. По принцип при тази серия смартфони не виждаме кой знае какво. Обикновено имаме нов чип и нови технологии за камерата, които компанията представя чрез Galaxy S серията. Имаме малко промени по дизайна и функционалността на писалката и това е. Тази година е долу-горе същото, но компанията твърди, че е създала първият екран с променлива честота на опресняване – VRR.

Какво представлява тази функция?

Честотата на опресняване е свойството на дисплея да опреснява информацията, която е получил от графичния процесор, и по-точно колко често се случва това. Стандартните дисплеи към момента, независимо дали говорим за монитори или екрани на мобилни устройства, имат честота на опресняване от 60Hz. Това значи, че обновяването на информацията се случва по 60 пъти в секунда.  Обикновено тази честота е фиксирана и не се променя.

През последните години обаче виждаме все повече екрани, които имат настройки за различна честота на опресняване, според нуждата. Има 30Hz за статично съдържание и пестене на енергия. Ако играем някоя игра или гледаме видео, честотата може да се покачи до 75, 90 или 120 херца например.

Различните режими се променят ръчно или се сменят автоматично според това, което правим на устройството.

Когато имаме променлива честота на опресняване, често в спецификациите е приложен обхват от сорта на „60 – 90 Hz” например

Това значи, че екранът поддържа всяка една стойност между двете граници. Колкото по-добър е екранът, толкова по-голям е диапазонът. При смартфоните е малко по-различно, защото често се случва производителите да подвеждат.

Нека да разгледаме конкретно VRR технологията на Samsung, за която се твърди, че динамичните промени са незабележими

Става дума за “Seamless Variable Refresh Rate”.Това значи, че стойността на честотата се променя от кадър на кадър, според нуждите на системата, по незабележим начин. При по-простата версия на технологията, за която не се твърди, че това става незабележимо, имаме просто смяна на режимите. Например между нормален и висок. Но тук процесът не е продължителен. При Note 20 Ultra имаме промяна на честотата от ниските към високите честоти, без да се пропускат стойностите помежду им. Така промяната може да е много плавна и реално да не бъде забелязана от нашите очи. При първият вариант това не е така. Там имаме директна промяна от 60 към 90 херца например.

Може да забележите, че в менюто за настройка на честотата на Note 20 Ultra, от Samsung описват опциите като “Standard” (стандартна 60 Hz честота) и “Adaptive” (адаптивна честота, която може автоматично да стигне до 120 Hz). Когато нямаме променлива честота на опресняване, опцията би била наречена „High” с фиксирани 120 херца.

Крайният резултат е, че когато съдържанието го позволява и изисква, ние го виждаме в пълния му потенциал. Когато обаче няма нужда от толкова често опресняване, честотата остава по-ниска, за да се пестят ресурси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини