Какво ще прави Huawei без онлайн услугите на Google

16
4185

Huawei официално представи флагманските смартфони Mate 30, на които заради санкциите от страна на САЩ не са инсталирани онлайн услугите на Google. Възможно е те да бъдат инсталирани от потребителите, но китайският производител явно ще се постарае да не се налага тяхното използване.

В Mate 30 и Mate 30 Pro е инсталиран AOSP пакета. Това е чист Android, но без магазина Google Play. И още, заради липсата на компонента Google Mobile Services няма как да бъдат инсталирани и използвани YouTube, Google Maps, браузъра Chrome и други приложения на интернет гиганта, с които потребителите отдавна свикнаха. Хората, които са получили смартфон от Китай, тази ситуация е добре позната и проблемът се решава сравнително лесно – всичките тези услуги могат да бъдат добавени самостоятелно. Само че е необходим известен опит за работа с фърмуера и неговото възстановяване до предишно състояние.

Вместо Chrome, в Mate 30 и Mate 30 Pro се предлага използването на Huawei Browser, а допълнителни приложения могат да се инсталират от AppGallery – магазинът на Huawei, аналог на Google Play. Китайският онлайн магазин не е така богат и има около 45 000 заглавия, докато в Google Play те са 2.7 милиона (приложения плюс игри).

Генералният директор на Huawei Ричард Ю каза, че компанията ще стартира програмата HMS Ecosystem Incentive, в рамките на която за разработчиците са предвидени $1 милиард. Точно както Google, и Huawei ще взема комисионни от техните доходи, но процентът е по-малък – 25% вместо 30% както е при Google.

В сайта на Huawei вече се предлагат различни софтуерни инструменти и помощни програми за лесна адаптация на съществуващите проекти към AppGallery, което ще донесе на програмистите допълнителен доход.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

И сега остава да видим дали ще затънат или ще станат номер 1 (отново).

Кьорав кон
Кьорав кон

Че кога са биле номер 1? Това е само в очите на заблудените китайски фенове!

Зуло
Зуло

От няколко години насам,а сега още повече. Няма оцеляла компания след санкции от САЩ. Действително са номер едно. Какво ли би се случило с другите производители,ако получат забрана от САЩ. Едни „големи“ като Епъл се огънаха само при спад на продажбите в Китай. А какво ли щеше да стане, ако САЩ ги сложат в „Черния списък“ – приключват и изчезват от лицето на Земята до месец. Имаше леки съмнения кой е номер едно, ама последните 3-4 Хуауей доказаха, че заслужено са номер едно. С политически и икономически чадър и магаре може да е номер едно производител на телекомуникационна техника. Самият… Виж още »

Pedro
Pedro

Не са били,те са номер 1 ,ама ти няма как да го разбереш. Бегай ,че овците са гладни.

Адолфо Хит
Адолфо Хит

От както обраха отхапаните спинозни ябълки и ги вкараха в бидона да ферментират. Обаче заблудените като теб, дават хиляди за „ПРЕТОПЛЕНАТА МАНДЖА“ Ай плод… Дерзай, плюй, сери, но Хуавей воюват с Америка, обявени са за враг номер 1! Значи са фактор, цял свят го знае.

Лазар
Лазар

Абе май не са много здрави,един приятел има два и дисплеите им се скапаха(и на двата)

Аз-Съм
Аз-Съм

Ех как искам телефон без “ YouTube, Google Maps, браузъра Chrome “ че сега не мога и да ги деинсталирам нито едно не ползвам от тия 🙂

Чича Милча
Чича Милча

Е… точно за това говорим, определено вместо да им изобдат очите ще им изпишат веждите, както се казва.
Аз също не ползвам никое от тези приложения, но наистина ме дразни, че не мога да ги де-инсталирам. Както тъпото Google photo, което каро го спра и забраня се инсталира само.

115
115

Те китайците ще ви инсталират техни програми, които също няма да можете да деинсталирате 😉

BurnAss
BurnAss

Ко стана с хармъни ос? Още ли е „ще“? Значи какво имаме реално? Някакъв осакатен андроид, доста скъп телефон и мъгляви обещания тип „надай се уе на пияне жене“.

112
112

С удоволствие бих използвал смартфон без услугите на Гугъл но едвали ще го предложат в Европа.

Руси
Руси

Ифон? Иначе сериозно ти тоя смартфон без услугите на гугъл за какво го използваш?

AxOx
AxOx

До „Руси“ – „без услугите на гугъл за какво го използваш?“ –
ползва се за телефон, календар, аларма, браузване на Интернет, ел.поща, банкиране, игри, четене на документи ако трябва и т.н.

Адолфо Хит
Адолфо Хит

Аз отдавна ги мачкам гугаляците

True
True

Абе за 1200 Еуро Моно Звук в Телефон през 21 Век си Е Жива Ебавка Според Мен.

Разум
Разум

И аз искам телефон без гугъл spyware. Май скоро ще си сменям самсунга (но не и с huawei).