Как бързо и лесно да направим зашеметяващи снимки от почивката

5
1510

Настъпи лятото на 2019 година – горещо време, партита, мирис на барбекю. Ясно е, че лятото вече тук, но независимо дали планирате да посетите екзотични места или да да се насладите на пейзажите по-близо до вас, със сигурност ще искате да покажете зашеметяващи снимки, спомен от вашата почивка. Тук ще дадем няколко съвета, как да подобрите уменията си и да направите незабравими кадри.

Какъв фотоапарат да използваме?

Изборът е наистина голям. Пазарът предлага от огледално-рефлексни (DSRL) и фотоапарати със съвсем малки размери до камерите да мобилните телефони. Предимството на последните е, че не се налага да носите допълнително устройство. Това е особено удобно за майки с деца, които обикновено носят немалко неща със себе си и тичат подир малките. Практично е и за хората, които често пътуват и не обичат да носят със себе си почти никакъв багаж.

Освен че са практични и компактни, днешните смартфони имат висококачествени обективи и специализирани чипове, които предлагат качество съпоставимо с това на цифровите фотоапарати. HONOR 20 Lite например, има тройна основна камера и използва изкуствен интелект, който се съобразява с околните условия и различава 22 различни категории за снимане. Това спестява време и работа, понеже параметрите на камерата се задават автоматично по такъв начин, че получените снимки са с възможно най-високо качество.

Бъдете креативни

Статичните и предвзетите снимки не са привлекателни за никого. Опитайте се да импровизирате и да снимате усмихнатите си приятели по-далече от центъра на кадъра. Само съвсем начинаещите поставят обекта в центъра на снимката. По този начин убягва околното обкръжение и се губи информацията, за това, къде е заснет кадъра. И друг важен момент, много добри снимки се получават, ако човекът, който снимате не гледа директно в обектива, а в посока към оставащото по-голямо разстояние на кадъра, а не навън към ръба, което е смущаващо на подсъзнателно ниво.

Не забравяйте, че композицията на заснеманата сцена трябва да бъде добре балансирана. Добре е приятелите, които снимате да заемат само едната част на кадъра, а в другата добре да се виждат самата среда и природата, където правите снимката. Прието е долната част на кадъра да бъде по-тъмна и „по-тежка“, а горната част да е светла. Но независимо от това, можете да нарушите всички тези правила и да направите снимки, които създават специфична атмосфера. Ако не сте сигурни, че няма да се получи добър кадър, движете се и намерете мястото, откъдето ще стане най-добрата снимка.

Когато става дума за композицията, имайте предвид още едно правило. Преди да направите снимката, проверете дали до главата на заснемания обект не се вижда нещо ненужно и грозно, като например препълнено (и дори празно) кошче за боклук. И още, ако няма как да хванете целите хора в кадъра, добре е да внимавате откъде ги отрязвате. Никак не е хубаво да бъде отрязана част от главата или да се вижда само половината от пръстите: краката и ръцете трябва да бъдат отрязани в кадъра под ставите – под коляното или под лакътя.

Силно препоръчително е да се използват смартфони с широкоъгълна камера, като например тази в HONOR 20 Lite, благодарение на която ще получите всичко, което е необходимо за една добра снимка. Не е необходимо да се замисляте какво ще трябва да пожертвате, за да поберете цялото семейство в кадъра. И още, широкоъгълните камери са идеални за снимане на пейзажи и архитектурни особености.

Освен стандартните снимки, много добри резултати се получават при фокусиране върху детайлите. Можете да останете изненадани колко интересни и артистични кадри се получават, когато работите с дълбочината на рязкостта. В този случай изцяло се фокусираме върху детайлите на предния план, докато фонът остава замъглен. Използвайте боке ефекта и когато снимате портрети. Той може да се използва и по по-нестандартен начин: например фокусирайте се точно върху очите на обекта, докато всичко останало постепенно излиза от фокус. Ефектът е наистина добър.

Използвайте възможността да правите автопортрети. Вече не е необходимо да молите околните да направят ваша снимка или снимка на вашата компания. HONOR 20 Lite има многобройни функции, с които автопортретите стават наистина много добри.

Игра със светлината

Ако снимате при много ярка слънчева светлина, твърде често се образуват некрасиви сенки, особено по лицата на хората. В този случай можете да включите фотосветкавицата, която ще смекчи тъмните сенки и по-добре ще разкрие сцената. Сутрин и вечер слънчевата светлина е най-добра за правене на снимки. Ако ви е възможно, правете снимки по време на така наречения златен час. Това е слънчевата светлина два часа след изгрева на Слънцето и два часа преди залез слънце. Това е най-доброто време за правене на всякакви снимки, особено за подчертаване на всички черти на лицето. А снимките направени по време на залез радват очите на всички.

Ако времето се развали докато почивайте, не се натъжавайте. Това е идеален случай за да се направят интересни и автентични фотографии. Използвайте възможностите на изкуствения интелект, който ще се справи със сивите кадри и ще покаже по интересен начин отраженията в локвите и във витрините. Не се притеснявайте да експериментирате.

Ако е възможно, в помещенията не използвайте фотосветкавицата. Включете осветлението и дръпнете щорите, за да проникне естествена светлина. Снимките, направени само със светкавица изглеждат студени и плоски и подобно на обедното слънце се образуват неприятни сенки на лицата.

Където и да отидете, винаги можете да заснемете великолепни кадри. Днес, добре оборудваният мобилен телефон е способен помощник.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oceanic815
Oceanic815

Би било справедливо статията да се маркира като платена/рекламна.

д-р Събева
д-р Събева

Статията е платена реклама

Кьорав кон
Кьорав кон

Баси наглия опит за промиване на мозъци… Който иска качествени снимки ще се спре на DSRL и няма да си хаби парите за долнопробни китайски телефони.

Боже господи
Боже господи

Какво прочетох? Бахти гълвотията е тая статия

Кьорав кон
Кьорав кон

Точно. В момента, да кажем телефоните излезнали през тази година са със съпоставими по качество снимки. Дали човек ще си купи тук рекламирания, или сони или самсунг, моторола или друг производител няма да усети разлика в качеството на снимките. Изключвам топ моделите понеже нещата там са на малко по-високо ниво.