Как влияят мобилните устройства на съня

1
51

Повече от 80% от хората със смартфони държат устройствата си включени непрестанно, включително и по време на сън. Много често машините се ползват за будилник, но веднъж оставени наблизо след лягане, много често хората се изкушаваме да проверим мейл или да разгледаме интернет за нещо ново.

4 от 10 възрастни ползват телефоните си след събуждане. Но дори и да не звънне, едно мобилно устройство може да прекъсне съня. Малко изследване (на 13 20-годишни доброволци), проведено в Политехническия Институт в Ню Йорк открива, че излагането на светлина от мобилни усройства увеличава нивата на мелатонин с 23%, при използването им два часа преди лягане. Според авторите на проучването, тъй като мелатонина дава информация на тялото за това, колко тъмно е навън и дали трябва да се подготвя за сън, телефоните и, най-вече, таблетите могат да допринесат за изпадане в инсомния.

Лабораторията за проблеми със съня в университета Emory (Америка) препоръчва да не се използва таблет преди лягане, дори само за кратко четене, защото светлината блести право в очите – ако четете с лампа, светлината сочи надолу. През миналата седмица изследователи от Mayo Clinic в Аризона са предположили в популярно списание, че малкото, но не радикално, намаляване на осветяването на екрана може да намали отделянето на мелатонин и да увеличи желанието за сън.

Решение:

Тъй като таблетите и смартфоните имат подсветка с диоди, излъчващи светлина (LED), иследователите от Mayo предполагат, че устройствата, които излъчват светлина в нива по-големи от 30 лукс-а, вероятно редуцират освобождаването на мелатонин.

Те са открили още, че ако мобилно устройство се държи на разстояние 14 инча (35.56 см) от очите при максимална осветеност, само iPhone 3 емитира над 30 лукс-а светлина (не е посочено какви устройства са били използвани при тестовете, т.е. няма гаранция, че това е единствения модел, показващ подобно държание – бел. ред.) Така че, ако намалите осветяването и държите устройството си колкото и да е близо, не би трябвало да имате особени проблеми – при най-слабо осветяване iPhone 4 излъчва 8 лукс-а.

Все пак, мелатонина не е единствената причина за заспиването. Вършенето на каквито и да е стимулиращи действия преди лягане – четене при светлина директно в очите, отговарянето на мейли – увеличава симптомите на инсомния. Добра „хигиена“ за спане е релаксиране в тъмна стая без шум.

Според други проучвания, използването на мобилни устройства и компютри по какъвто и да е начин причинява проблеми със съня и депресия при подрастващото поколение.

Да сме мобилни навсякъде може да не е страхотно колкото си мислим. И трябва да внимаваме каква част от външния свят влиза в нашите домове и най вече спални, като се има предвид, че дори тези проучвания не гарантират, че са достоверни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари