fbpx
0.3 C
София

Как да изчистите кеша на iPhone-а ви

Това просто упражнение може да ускори сърфирането ви в уеб пространството

Най-четени

Вашият iPhone е като всяко друго технологично устройство – нуждае се от рутинна поддръжка. И докато определено трябва да го поддържате в добро физическо състояние, като например редовно да почиствате екрана му, част от това трябва да се случва и в цифров вид. Дори гиганти като новите iPhone 14 Pro и Pro Max могат да се задъхат, ако не ги поддържате оптимизирани. Един от най-простите начини за поддържане е да изчиствате кеша на iPhone всеки месец.

Независимо дали сърфирате в Chrome, Safari или другаде на iPhone, кешът ви с времето натрупва цифров безпорядък. Изчистването на кеша дава на браузъра Ви нов старт, което може да ускори сърфирането ви, независимо дали използвате iOS 15 или iOS 16. (А ако се опитвате да накарате телефона си да работи по-бързо, опитайте да управлявате паметта на iPhone, като изтриете ненужните приложения/снимки/файлове, например).

Мислете за кеша на браузъра си като за цифров шкаф за съхранение. С течение на времето във вашият iPhone се натрупват данни за уебсайтове, като снимки и банери в този шкаф, за да може да ги покаже, когато посетите даден сайт. В повечето случаи това ускорява сърфирането ви. Не след дълго обаче този шкаф започва да се препълва и съдържанието му може да престане да отговаря на нуждите ви.

В крайна сметка кешът на браузъра ви става неактуален и данните, които се извличат, вече не отговарят на данните, които действително се използват в уебсайта. Резултатът? По-бавна скорост на зареждане и неправилно форматиране.

Ето защо изчистването на кеша може да ви помогне: То дава на сайтовете нов старт в браузъра ви и освобождава място в паметта ви. Имайте предвид, че изчистването на кеша ще изтрие данните за вписване например от сайтовете, в които сте влезли в момента. Все пак обикновено си струва да се справяте с това леко неудобство всеки месец, за да поддържате нещата бързи и на ниво.

Споделяме с вас ръководство от CNET стъпка по стъпка за това как да изчистите кеша на вашия iPhone в зависимост от браузъра, който използвате:

Как да изчистите кеша на iPhone в Safari

Safari е браузърът по подразбиране на iPhone и можете да изчистите кеша си в Safari с няколко кратки стъпки. Започвайки от iOS 11, следването на този процес ще засегне всички устройства, влезли в профила ви в iCloud. В резултат на това кешът на всичките ви устройства ще бъде изчистен и ще трябва да влезете във всички при следващото им използване. Ето какво да направите.

1. Отворете приложението Settings (Настройки) на вашия iPhone.

2. Изберете Safari от списъка с приложения.

3. Отидете на Разширени > Данни за уебсайта.

4. Превъртете надолу и изберете Remove All Website Data (Премахване на всички данни за уебсайтове).

5. Изберете Remove Now (Изтриване сега) в изскачащия прозорец.

След това сте готови!

Как да изчистите кеша на iPhone в Chrome

Chrome е друг популярен браузър за потребителите на iPhone. Цялостният процес за изчистване на кеша на Chrome изисква няколко стъпки и ще трябва да направите нещата през самия браузър Chrome. Ето как:

1. Отворете приложението Chrome.

2. Изберете трите точки в долния десен ъгъл, за да отворите повече опции.

3. Превъртете в горната част и изберете менюто Settings (Настройки).

4. В следващото меню изберете Privacy and Security (Поверителност и сигурност).

5. След това изберете Изчистване на данни за сърфиране, за да се отвори последното меню.

6. Изберете желания времеви диапазон в горната част на менюто (навсякъде от Last Hour до All Time).

7. Уверете се, че са избрани Cookies (Бисквитки), Site Data (Данни за сайта), както и Cached Images and Files (Кеширани изображения и файлове). Накрая натиснете Изчистване на данните за сърфиране в долната част на екрана.

Toва е!

Как да изчистите кеша на iPhone във Firefox

Ако сте привърженик на Firefox, не се притеснявайте. Изчистването на кеша на вашия iPhone е доста просто. Просто следвайте тези стъпки.

1. Щракнете върху менюто хамбургер в долния десен ъгъл, за да отворите опциите.

2. Изберете Настройки в долната част на менюто.

3. Изберете Управление на данните в раздела Поверителност.

4. Можете да изберете Website Data (Данни за сайта), за да изчистите данните за отделни сайтове, или да изберете Clear Private Data (Изчистване на лични данни) в долната част на екрана, за да изчистите данните от всички избрани полета.

Готови сте!

Какво се случва, когато изчистите кеша?

Изчистването на кеша премахва данните за уебсайтовете, които телефонът ви съхранява локално, за да не се налага да ги изтегляте при всяко ново посещение. Данните в кеша се натрупват с течение на времето и могат да доведат до забавяне на работата, ако станат твърде обемни или неактуални. Изчистването на тези данни дава на сайтовете нов старт, което може да отстрани някои грешки при зареждане и да ускори браузъра ви. Изчистването на кеша обаче също така ви отписва от профилите в страниците, така че бъдете готови да влезете във всичко отново.

Колко често трябва да изчиствате кеша си?

Повечето хора трябва да изчистват кеша си само веднъж на месец или два. Това обикновено е моментът, в който браузърът ви натрупва достатъчно голям кеш, за да започне да забавя работата. Ако често посещавате голям брой сайтове, трябва да предпочитате да изчиствате кеша си по-често.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини