fbpx
3.2 C
София

Как да направите снимките си със смартфон много по-добри

Професионалните фотографи отдавна използват RAW формат и софтуер за редактирането му, за да получат прекрасни снимки - и вие също можете да го направите

Най-четени

Камерите на смартфоните и софтуерът, който автоматично обработва изображенията, са станали толкова добри в създаването на фантастични снимки в движение, че повечето хора вече дори не носят отделен фотоапарат. Има много приложения, които могат да сложат филтър върху снимката, за да изглежда още по-добре, но ако наистина искате да повишите уменията си за мобилна фотография, помислете за формата, който използват професионалистите: RAW.

Редактирането на RAW файл е свързано с повече работа, но позволява на фотографа да има по-голям контрол върху светлината и цветовете на изображението след заснемането му – а в някои случаи и достатъчно пиксели, за да изреже значително снимката и тя да продължи да изглежда рязка. Ето едно ръководство на The New York Times за започване на работа по RAW файлове.

Какво е RAW?

„RAW“ означава необработени данни – и то много. Много телефони автоматично заснемат и записват изображения като JPEG или HEIC файлове, които смаляват и изхвърлят част от данните на изображението, за да намалят размера на файла. Когато обаче изберете да заснемате изображения като RAW файлове, получавате некомпресирани и необработени данни от сензора на камерата. Без компресия RAW изображенията съдържат повече детайли и цветове, с които можете да работите. Но файловете могат да бъдат огромни.

В магазините за приложения има много специализирани приложения за камера, които заснемат и редактират RAW файлове. (Повече за тях по-късно.) Ако засега просто се занимавате с това, ето как да използвате опциите, налични в най-новите модели iOS и Android, както и други безплатни инструменти.

RAW настройките при iPhone

На iPhone 12 Pro (или по-късни модели Pro и Pro Max) с операционна система iOS 14.3 можете да заснемате и съхранявате RAW файлове, като отидете в главното приложение „Настройки“ и изберете „Камера“, а след това „Формати“. Докоснете бутона до Apple ProRAW, който е разновидност на RAW формата на Apple. При моделите iPhone 14 Pro можете да изберете разделителната способност за съхраняване на вашите RAW файлове: 12 мегапиксела или огромните 48 мегапиксела.

След това отворете приложението Камера в iOS, подравнете снимката и изберете функцията RAW в горния десен ъгъл на екрана. Сега трябва само да натиснете бутона за заснемане.

48-мегапикселовият файл позволява снимки с добри детайли дори при значително изрязване, но размерът на файла на всяка снимка може да бъде 75 мегабайта или повече. Ако имате iPhone с 1 терабайт пространство, по-големите размери на файловете са по-малък проблем, но телефоните с по-малко място за съхранение могат бързо да изчерпят пространството си.

Само изображения, направени с основната камера на iPhone, могат да бъдат запаметени с 48-мегапикселова разделителна способност. Снимките, направени с широкоъгълната или телефото камерата на телефона (или снимките, заснети в нощен режим или със светкавица), автоматично се записват с 12-мегапикселова разделителна способност.

RAW настройките в Android

Намирането на RAW настройките на телефон с Android зависи от устройството и неговия производител, затова проверете сайта за поддръжка на телефона за конкретни инструкции.

Ако имате един от телефоните Pixel на Google с Android 13, отидете в приложението Камера и докоснете стрелката надолу в горния ляв ъгъл, след което изберете More Settings (Още настройки) и след това Advanced (Разширени). След това докоснете бутона до управлението на RAW + JPEG. Камерата ще заснеме изображението както във формат JPEG, така и в RAW, но ще запише по-големите файлове в отделна папка RAW в приложението Google Photos.

При телефоните Galaxy на Samsung настройките на камерата включват режим Pro и разширени опции за запазване на изображения като RAW файлове. В настройките отидете на „Формат и разширени опции“ и докоснете бутона за RAW копия. За късните модели телефони Galaxy Samsung също така наскоро пусна безплатното си приложение Expert RAW Camera, което е налично в Galaxy Store.

Редактиране на вашите RAW файлове

Ако имате iPhone, можете да използвате приложението на Apple за да редактирате RAW файлове. За телефоните с Android, Google Photos предлага „ограничена“ поддръжка на формата, но по-старото ѝ приложение за редактиране на снимки, Snapseed, разполага с инструмент за редактиране на RAW файлове. Приложението Snapseed, което е безплатно и работи както за Android, така и за iOS, има сайт за поддръжка с онлайн ръководство и видео с инструкции в YouTube за начинаещи.

На пръв поглед RAW файловете могат да изглеждат плоски, мътни и обемисти, но щом започнете да ги обработвате в съвместима програма за редактиране на снимки, можете да се възползвате от всички тези допълнителни данни.

В приложението за редактиране можете да използвате плъзгача на екрана и други контроли, за да регулирате баланса на бялото на изображението, който неутрализира цветовите оттенъци; да промените експозицията; да извадите части от снимката от сенките; да задълбочите цветовете и др.

Някои фотографи предпочитат да обработват RAW файлове с помощта на инструменти в Adobe Lightroom, които имат мобилни версии за устройства с Android, iPhone и iPad (безплатни, с покупки в приложението). На сайта на Adobe има ръководство, както и на много уебсайтове, специализирани в цифровата фотография.

За да редактирате снимките си на по-голям екран, можете да съхранявате файловете в облачен сървър или да прехвърлите файла от мобилното си устройство на настолен компютър с помощта на Wi-Fi или AirDrop, след което да използвате абонаментната версия за настолни компютри на Adobe Lightroom или някое от многото настолни приложения за снимки (включително Photos for Mac на Apple).

След като сте готови за по-напреднали техники с използване на RAW файлове, можете да закупите или да се абонирате за безбройните специализирани приложения за фотография в магазина за приложения, включително VSCO (за Android и iOS) и ON1 Photo RAW (също за Android и iOS). За тези, които използват iPhone и iPad за редактиране, можете да разгледате и приложенията Halide Mark II, Darkroom и RAW Power.

След като приключите с редактирането на RAW изображението, можете да го запазите като JPEG или други обичайни формати за споделяне, отпечатване или създаване на произведения на изкуството.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини