fbpx
13.8 C
София

Как да предпазим телефона на плажа?

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Летният сезон няма как да премине без така желания загар на плаж. Горещините през тези топли дни не засягат само телата ни, но и телефоните, с които в наши дни не може да си представим да се разделим. 

Поради липсата на собствено охлаждане, телефоните разчитат на разсейване на топлината, натрупана от работещите елементи в тях. За да го предпазите от прегряване и последващи проблеми, свързани с техническото му състояние, е важно да му осигурите цялостна външна защита. 

Може да черпите идеи за подходящи аксесоари за телефон в Mobel.bg, които предоставят необходимата защита и охлаждане през летните месеци, но ето и няколко съвета за тази цел.

3 съвета как да предпазим телефона на плажа 

Благодарение на основните електронни компоненти, които правят възможна работата на смартфона, той е толкова функционален и полезен. По време на работа елементите му генерират топлина, която не е малка. Съвкупността от отделянето на топлинна енергия по време на функционирането на GSM-а, с температурните условия на плажа през лятото, води до огромно затопляне и опасност от прегряване на устройството. 

Специалистите от онлайн магазин Mobel.bg споделят няколко съвета, които ще ви помогнат да предпазите вашия мобилен телефон в горещите дни на морето.

Дръжте телефона си на хладно

Електронните устройства, които използвате в ежедневието си, са предназначени да работят на температура около 35 градуса по Целзий. Лятото, оставени пряко на Слънце, те надхвърлят тези градуси, при което тяхната функционалност намалява. Някои модели смартфони притежават опцията да предпазват процесора при загряване, чрез изключване на товарещи функции, но не при всички е така. 

За да се предпазите от тази неприятна ситуация, може да предприемете поставянето му под сянката на чадъра. Това е добро решение, но при много голямо отделяне на топлинна енергия от апарата отново няма да бъде достатъчно. В такива случаи, е добре да бъде изключен, за да се охлади и да бъде предпазено от поражения.

При прегряване не трябва на се охлажда изведнъж, защото рязкото понижаване на температурата може да доведе до кондензация в корпуса на мобилния апарат или около ключовите компоненти, а това води до корозия на електронните вериги.

Важно е да предпазите телефона си от прегряване на плажа, за да съхраните неговата функционалност и експлоатационен живот по-дълго.

Използвайте нужните аксесоари

На плажа трябва да предпазите смартфона също от намокряне и надраскване. Специалистите препоръчват няколко типа аксесоари, които осигуряват по-добра защита на устройството:

Калъф за телефон

Разнообразието от кейсове, според тяхната ефективност и материал на изработка, дават възможност да изберете подходящия модел за предотвратяване на механични повреди. Ето някои подходящи предложения:

  • водоустойчив калъф – този тип калъфи са сред най-предпочитаните и подходящи предпазни аксесоари за смартфони, по време на лятната почивка на плажа. Благодарение на неговата изработка, няма да се притеснявате от водни пръски, които може да понижат производителността на устройството. Също, като всеки калъф, може да предпази и от попадане на пясък върху и в апарата, защитавайки го от надраскване. С него още може да запечатите кадри, заснети в и под водата, стига и вашият GSM да разполага с тази екстра;
  • 360-градусов кейс – този вид се състои от предна и задна част, плюс протектор. Предлагат се модели с различна издръжливост, според материала от който са произведени. Това цялостно обгръщане от всички страни предпазва напълно вашето устройство от удари и надрасквания;
  • калъф тип тефтер – покрива предната и задната част, а именно корпуса и екрана, с което предпазва смартфона от двете страни. Към тях често има и отделения за документи и карти за разплащане, които са доста полезни, когато се намирате на плаж; 
  • кейс с охлаждаща система – при него се използва иновативен метод за предпазване от прегряване. Чрез вентилатор, поставен на гърба на калъфа, въздухът циркулира, като по този начин охлажда корпуса и предпазва устройството от прегряване.

Всеки един от тези модели би бил полезен в мисията да съхраните смартфона си невредим през горещите месеци от годината.

Протектор за телефон

За предпазването на скрийна на апарата е нужно да притежавате определени мобилни аксесоари. Протекторът е особено важна част за сигурността на устройството ви.

Предлагат се различни разновидности, като най-често срещаният вариант е стъкленият протектор. Той е издръжлив на удари и при изпускане на телефона, ще предпази екрана. Подходящ е за плажа, тъй като предпазва дисплея от надраскване, причинено от черупки на миди, песъчинки и други остри предмети.

Още един удачен вариант е течният протектор. Той също е изработен от стъкло, но придава още по-голяма твърдост и по-ефективно предпазва от влага и бактерии. Позволява върху него да се сложи още един протектор. При този вид се налага по-честа смяна, тъй като с времето изтънява.

Почиствайте телефона след всеки плаж

Пипайки вашето устройство, оставяте отпечатъци по вашия дисплей. При престоя на плажа вероятно са се натрупали влага и фини песъчинки по корпуса и тъчскрийна.

Почистването след плаж е важно, защото по този начин ще го предпазите от наслояване на боклучни частици. 

Как да почистим телефона от пясъка?

Няма как да отидете на плаж и да избягате от пясъка. Вашата почивка може да бъде съпроводена с неприятни ситуации, за които е добре да се застраховате. Попадането на песъчинки в смартфона може да доведе до проблеми с неговото използване. Най-често такива проникват през отворите – буксите за зареждане, за слушалки, говорителя и слушалката. 

Препоръките за премахване на пясъка от устройството са чрез леко обдухване, внимателно и прецизно отстраняване, с помощта на клечка за уши или за зъби, както и с помощта на тиксо, върху което да полепнат наслоените прашишни и по-едри частици.

Какво да правим, ако в телефона попадне вода? 

При всяко ходене на плаж, може без да искате да номокрите смартфона си. Ето и няколко съвета, които може да ви послужат в този случай, за да запазите функционалността му:

  1. Изключете телефона

Препоръчително е да изключите възможно най-бързо телефона и да извадите СИМ картата, както и памет картите, при наличие на такива. Ако апаратът позволява отваряне, батерията също трябва да се извади. По този начин ще постигнете по-добра проветривост и ще го предпазите от късо съединение.

  1. Оставете смартфона да съхне поне 24 часа

Не се изкушавайте да го включвате, защото има опасност да се повреди.

  1. Не опитвайте да го сушите

Не се препоръчва да го подсушавате чрез продухване със сешоар или вентилатор. По този начин може да преместите попадналите вътре водни капки и да повредите други части на смартфона. Продухването с горещ въздух, както и поставянето на устройството на парно, може да доведе до конденз в корпуса.

За да сте сигурни, че вашият смартфон ще работи безпроблемно след такава ситуация, е добре да се обърнете към специалисти в дадената сфера, които да извършат профилактична диагностика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини