fbpx
1.8 C
София

Как да проверите дали вашия iPhone е ремонтиран с фалшиви части

Най-четени

През ноември 2021 г. Apple стартира програмата си за самообслужване. Тя дава на клиентите на Apple достъп до над 200 ръководства, части и инструменти, необходими за обслужване и ремонт на собствените им телефони от сериите iPhone 12 и iPhone 13. Клиентите с техническо ноу-хау могат директно да си набавят частите и инструментите от Apple или от оторизирани независими доставчици. Сега е по-лесно от всякога да се подменят компоненти на iPhone – най-вече дисплей, батерия и камера. Може би се притеснявате дали закупените части са фалшиви? Това важи не само, ако сами сме поръчали части, а и ако сме дали устройството си за ремонт в неоторизиран сервиз. Ако купувате употребяван iPhone, също бихте искали да се уверите, че не е бил обслужван с такива. 

Apple препоръчва да използвате само оригинални части, за да поддържате безопасността и функционалността на вашия iPhone.

Оригиналните части на Apple са перфектно проектирани и тествани за устройствата, които ги приемат. Те не повреждат батерията, което може да доведе до прегряване или дори да ви нарани, предупреждават от компанията. След пускането на iOS 15.2 Apple също така направи много по-лесно проверяването и проследяването на историята на ремонтите и частите на iPhone. Историята е свързана със серийния номер на вашия iPhone и се съхранява в раздела с информация за устройството. Съществуват множество начини за проверка на хардуера за автентичност.

Проверка на историята на частите и ремонтите на вашия iPhone Apple

Преди iOS 15.2 iPhone показваше само изскачащи предупреждения, ако в него имаше фалшиви части. В iOS 13.1 и 14.1 виждате само съобщения като „Невъзможно е да се провери дали този iPhone има оригинален дисплей на Apple“ или „оригинална камера на Apple“. Но с по-новите актуализации iPhone-ите поддържат подробен регистър на частите и сервизната история. Историята на ремонтите се показва само ако iPhone е бил ремонтиран или обслужван. За да проверите това, ще трябва да:

  • Отворите Settings (Настройки). 
  • Навигирате до General (Общи).
  • Докоснете About (За телефона)
  • Намерите раздела Parts and Service History (Части и история на обслужването).

Когато iPhone има оригинални заменени части, всеки компонент ще бъде посочен като оригинален от Apple, заедно с подробности като датата на инсталиране. В случай на ремонти, извършени с фалшиви части, лошо обслужване или неочаквано поведение на хардуера, компонентът ще бъде маркиран като Unknown (Неизвестна част) с предупредителен символ. 

Колкото и да е странно, iOS ще открие частите като „Неизвестни“, дори ако те са били подменени с истински компоненти от друг iPhone. 

Проблемите с Face ID, мобилните мрежи и Apple Pay също ще се появят в раздела „Части и история на сервизните услуги“. За серията iPhone X и iPhone SE, iOS ще открие само дали батерията е оригинална. Батерията и дисплеят могат да бъдат проверени при iPhone 11. Всички модели iPhone след iPhone 12 записват и проверяват задните камери, TrueDepth камерата, батерията и екрана.

Изследване на индикатора за течен контакт

Apple доставя всеки iPhone, произведен от 2006 г. насам, с индикатори за течен контакт (LCI). Индикаторите се намират зад слота за SIM карти в най-новите iPhone-и. Някога се намираха в жака за слушалки на по-старите iPhone-и. Индикаторът за контакт с течности обикновено е сребрист или бял на външен вид. Веднага щом бъде изложен на течности или вода, той става яркочервен, което показва повреда на устройството от вода.

Съвременните iPhone-и имат степен на защита IP срещу проникване на прах и вода. iPhone 14 може да издържи на около 6 метра под вода в продължение на до 30 минути. Така че, ако повредата от вода е била достатъчно голяма, за да задейства индикатора за контакт с течност, iPhone най-вероятно се е нуждаел от ремонт, преди да започне отново да функционира. Apple не покрива такива повредени от течност iPhone-и в рамките на ограничената си гаранция или на удължената гаранция Apple Care.

Тъй като Apple официално не поправя повредени от течност iPhone-и, той вероятно е бил ремонтиран от трета страна.

Следователно има вероятност да са използвани неоригинални части. Проверката на индикатора за контакт с течност ви дава спокойствие, че може би купувате надежден употребяван iPhone, който няма да корозира. Ще трябва да наклоните устройството под подходящ ъгъл или да използвате фенерче, за да го видите ясно. Ако индикаторът за течен контакт е червен, това е знак, че този iPhone може да е ненадежден.

Ето къде да го намерите, според това какъв модел е устройството ви:

ПродуктЛокация на индикатора за контакт с течност
iPhone 13 mini, iPhone 13
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 12, iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X
iPhone XR
iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE (Второ и трето поколение)
iPhone 7, iPhone 7 Plus
iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus
iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5s,  iPhone SE
iPhone 4, iPhone 4s
iPhone 3G, iPhone 3GS
iPhone
iPod touch*
iPod nano*
iPod classic iPod classic
iPod shuffle (Трето поколение) iPod shuffle (3rd gen)

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини