Как закаленото стъкло Gorilla Glass промени мобилната индустрия

11
1977

Още през 2007 година генералният директор на една много популярна американска компания бе много ядосан от това, че прототипът на неговия телефон твърде лесно и незнайно как се надрасква в неговия джоб. И така, само няколко седмици преди анонса на мобилното устройство, той решава да замени пластмасовата повърхност на предния панел с химически закалено стъкло.

Изображението е на gsmarena
Изображението е на gsmarena

В тези времена пластмасата е стандарт и се използва от няколко години. Но това се оказа съвсем недостатъчно за Стив Джобс. Неговото решение да използва закалено стъкло промени мобилната среда и превърна Gorilla Glass в стандарт за мобилните устройства в целия свят.

Corning

Стъклото Gorilla Glass се произвежда от компанията Corning, зад гърба на която има многогодишна история и която наистина заслужава голямото име, което направи в сферата на производство на специализирано стъкло. Тази компания измисли кухненските съдове Pyrex. Именно тя направи стъклото за главното огледало на телескопа Хъбъл. Corning произведе и люковете и прозорците на космическата совалка. Компанията Corning е основана преди повече от 160 години и нейното стъкло е използвано в лампата на Томас Едисън.

Изображението е на gsmarena

Същата тази легендарна компания след 2000 година има сериозни финансови затруднения и към 2007 година приключва на загуба пет поредни години. Може да се каже, че благодарение на Стив Джобс и огромния успех на iPhone, Corning започва да реализира печалба.

Компанията много бързо става популярна. През 2008 година iPhone 3G и T-Mobile G1 – първият в света телефон с операционната система Android, привличат към закаленото стъкло Gorilla Glass вниманието на още повече хора.

През следващата година стъклото Gorilla Glass вече се използва и в някои устройства, използващи Symbian, като например Samsung i8910 Omnia HD и Nokia X6. Стъклото се използва и в някои по-опростени устройства, като издълженият LG BL40 New Chocolate и миниатюрният Samsung S3650 Corby. Според отчетите на Corning, през 2010 година Gorilla Glass може да се види в над 200 милиона смартфона.

Изображението е на gsmarena

В продължение на дълго време характеристиките на Gorilla Glass бяха достатъчни за всички. Но новите форм фактори на смартфоните и техните по-тънки корпуси доведоха през 2012 година до създаването на Gorilla Glass 2. Това закалено стъкло е с 20% по-тънко от първото поколение GG1, но има същата здравина.

Днес вече използваме Gorilla Glass 6, в което химическият състав е съвсем друг, като по този начин се постига още по-добра устойчивост към повреди. Стъклото Gorilla Glass 6 бе създадено, понеже имаше критики към предишното GG5.

Изображението е на gsmarena

Разбира се, Gorilla Glass не е единственото издръжливо стъкло на пазара. Apple, компанията която помогна на Gorilla Glass да литне в космоса, по-късно бързичко се раздели с нея и считано от iPhone 6 започна да използва закалено йонизирано стъкло. Първоначално Apple искаше да използва сапфирно стъкло, но компанията която го произвеждаше фалира.

Производителите на смартфони не обичат да говорят за алтернативите на Gorilla Glass

Една от алтернативите на Gorilla Glass е стъклото Dragontrail, което се използваше в Pixel, както и в някои модели смартфони Xperia. Но редица производители, които не използват Gorilla Glass, обикновено казват, че използват устойчиво на надраскване стъкло.

 


Но и до днес Gorilla Glass е стандарт. Без него няма да е същото и нека да си припомним какво се случи с горния защитен слой на сгъваемия смартфон с гъвкав екран Galaxy Fold.

Днес Corning работи върху сгъваемо закалено стъкло Gorilla Glass, както и върху негови версии за електронните устройства за носене. Gorilla Glass вече се използва и в някои модели телевизори. Това е материал, който е много важен за съвременните технологии, понеже навсякъде около нас може да видим екрани на дисплеи.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nokia
Nokia

Nokia X6 от 2010 година никога не е била със Gorilla Glass беше си с обикновено плексигласово стъкло.

Michelangelo
Michelangelo
RMM
RMM

Не е чак толкова устойчиво на надраскване това стъкло. Няколкото телефони, които съм ползвал, са били с такова и все има някоя и друга драскотина. Сегашния ми телефон е S6+ и също е леко надраскан. Иначе имам часовник Garmin Fenix 3, който е с минерално стъкло, но там няма никаква драскотина, вече към 3 години.

Кьорав кон
Кьорав кон

Абсолютно. Имах S6 Edge и след година ползване реших да му взема някакъв калъф за допълнителна защита. Въпросният калъф беше флип и капака, който пазеше дисплея бе пластмаса… За 1 седмица калъфа, който трябваше да ми пази уж дисплея така ми надраска стъклото, че изглеждаше като 5 годишен телефон… Никакъв блясък – нищо. Сега имам Note 8 и се чудя, как на хората дисплеите не се надраскват от ключове в джоба, а моя се надраска от обикновено дърво… По-скоро ламиниран паркет… Падна от 40 см височина на пода и се появиха 3-4 драскотини… Изобщо това стъкло е вятър работа!

djagi
djagi

Ползвал съм телефони с Dragontrail стъкло и според мен, е доста удароустойчиво. Sony Z1 Compact, хвърлен доста силно, удари едното ребро на чугунен радиатор – абсолютно нищо му нямаше, само белег на рамката. По същото време приятели с топ модели на Самсунг им се чупеше стъклото от падане в/у паркет… Все още бих предпочел Dragontrail пред Gorilla. Мисля, че производителите на телефони се ръководят от това, че потребителите искат Gorilla, най-малкото защото много малко са чували за Dragontrail. Марката продава… Но статията е интересна, не знаех за Corning тези факти.

Bipo
Bipo

Сега дисплеите се чупят много повече , отколкото преди 20г. Преди беше рядкост някой да се оплаче че стъклото било надраскано/пукнато

plamen
plamen

и екраните бяха 2-3 инча а сега трудно се намират модели под 6.

Сън
Сън

Не знам как ги закаляват тия стъкла ,но ми правят неприятно впечатление ,че доста се драскат ,дори в сравнение с обикновенно джам стъкло. Да не говорим колко по-крехко е .Май всичко е маркетинг ,да ти точат джоба с кухи фрази.

иБаси
иБаси

@djagi & @Сън

Колкото едно стъкло по-трудно се драска, толкова по-лесно се чупи и обратното, няма пълно щастие, все още никой не може да промени физиката и нейните закони, без значение дали е Dragontrail или Gorilla.

Note fan
Note fan

Така е, точно за това дисплеите трябва да са много еластични и устойчиви на чупене, а отпред да се сложи един тъп протектор за 5 лв. да не се драска дисплея. В момента егати компромиса – за да не се драска, пада и се чупи и даваш 200-500лв. за дисплей. Това си е маркетинг…

иБаси
иБаси

Не е така, стъклото трябва да е максимално устойчиво на надраскване, а рамката и гърбът на смартфона трябва да са тези които да поемат кинетичната енергия и да предпазят дисплея от счупване, но „гъзетата“ искат тънки, леки и фИешън телефони, да си плащат по 200-500 лв. за счупвн дисплей.