fbpx
-4 C
София

Как мобилните телефони въздействат на мозъка?

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Проучване, което ще бъде публикувано в утрешния брой на Journal of the American Medical Association, потвърждава едно старо предположение на учените: дългите разговори по мобилните телефони въздействат на част от мозъка. Проблемът е, че дори авторите на проучването от National Institute of Health не знаят какво точно е това въздействие.

„Не знаем дали е вредно или пък благоприятно”, заявява водещият автор Нора Волков.

Потенциални благоприятни ефекти? Възможно е. Всичко, което проучването открива, след като проследява 47 участници за една година, е следното: мозъчният метаболизъм в малката площ близо до антената е със 7% по-висок, когато са провеждани разговори над 50 мин. По тази логика мобилните телефони увеличават мозъчната активност (по-точно, увеличават нивата на глюкозата). За сравнение, това 7-процентно увеличение на метаболизма е по-малко от количеството енергия, което е необходимо, за да се обработват изображения през очите, например.

Разбира се, в дългосрочен план ефектите могат да бъдат и плашещи. Туморните клетки също се нуждаят от много глюкоза. Но това може да е просто съвпадение. В изследванията си учените избягват да споменават думите „рак” или „тумор”. Причината е, че в биологията няма познат механизъм, който да свързва ниско-енергийната радиация с голяма дължина на вълната със смъртоносното заболяване.

Възможно е разговорите по мобилните телефони да въздействат на всеки мозък по различен начин. Към момента нито едно твърдение не може да бъде 100% потвърдено. Десетилетия от допълнителни изследвания ще са необходими, за да получим окончателен отговор.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини