На фона на опасенията, че Facebook споделя личната информация на потребителите с държавата и с трети лица, ние някак не се замисляме, че съвсем доброволно даваме значително по-ценна информация – биометричната.

Има значително количество от начини и методи за биометрична идентификация: глас, пулс, походка, ретината на окото, пръстови отпечатъци и още много други. Може би струва да се замислим, защо мощна технологична корпорация с пазарна капитализация от $1 трилион, която може да си позволи всякакви технологични капризи, от всички възможни варианти и комбинации избра… разпознаване на лицето?

Технологичните моменти

Ако не се задълбочаваме особено много в технологичните детайли, за разпознаване на лицето върху неговата повърхност се проектират около 30 000 инфрачервени точки. Полученото по-този начин изображение-портрет, с помощта на най-съвременни математически методи идентифицира природно уникалното лице на потребителя.

В документацията, описваща накратко тази технология на Apple се казва, че данните за лицата на потребителите се записват единствено в мобилното устройство и не се споделят абсолютно с никого – специални служби, трети лица и т.н. По същия начин се съхранява информацията за пръстовия отпечатък и тези методи се използват единствено за верификация. Например, в банковите приложения, които при опит за извършване на финансова транзакция от страна на потребителя, получават гарантиран отговор от смартфона, че това е именно този потребител. Но не виждат и не могат да видят пръстовия отпечатък.

Към днешен ден на информацията за безопасно съхранение на биометричните данни може да се вярва. Това е така, защото, ако някой докаже обратното, акциите на Apple ще се сринат до невиждано ниски нива. Но номерът тук е, че ако Apple или Google все пак един ден решат да поверят тези данни на някой от своите бъдещи продукти, никой няма и не може да им попречи. Понеже след кликването върху „Съгласен съм“ в общите потребителски условия вие веднъж завинаги се прощавате със своите данни. Изключение от това правило засега е Европа, където през месец май тази година влезе в сила законът GDPR (General Data Protection Regulation), по силата на който са предвидени тежки наказания за злоупотребата с личните данни на потребителя без неговото съгласие. Глобите са в размер на проценти от годишния доход на компаниите и всички се отнасят много сериозно към този закон.

По-голяма точност от детектора на лъжата

Да предположим, че бъдещето е настъпило и компаниите най-активно споделят (по-точно, продават) на трети страни биометричната потребителска информация (разбира се, със съгласието на потребителя, който отново ще кликне върху „Съгласен съм“, без да прочете допълнителните условия). Ето тук започва най-интересното. Човешкото лице има 57 мускула, някои от които сдвоени. Камерата на Apple има колосална сензорна плътност и засича и най-незначителните промени в мимиката на тези мускули в реално време. Разбира се, така и трябва да бъде, ако искате да идентифицирате конкретен човек.

Само че науката психология съвсем не е измислена вчера. Всички, които са гледали сериала Lie to me (Излъжи ме) са наясно, че дори незначителните неконтролируеми микродвижения на очите, свиването на зениците, почти незабележимото потрепване на устните и още хиляди комбинации от микроскопични мимики могат да се използват за съвсем точното идентифициране на неговото психологическо състояние. Тоест, дали лъже или казва истината. Дали е във възбудено или депресивно състояние. Това съвсем не е фантастика. Сериалът се базира на научните работи на водещия психолог Пол Екман, който и сега помага на специалните служби в реалния живот. Експерт от неговия ранг, както и обучен опитен служител или специален агент, анализирайки мимиката, може много да каже за всеки човек.

Според Екман, точността на използваните модели достига 80%. За достигането на тези високи проценти е необходимо по-дълго наблюдаване на конкретния човек. Но индустрията на контекстната реклама ще се задоволи и с къде по-малка точност. Потребителите са милиарди и съвсем не е необходимо точното разпознаване на психологическото състояние на всеки от тях. Новият свят на високите технологии, в който всяко мобилно устройство има микрофон и камери, бързо могат да се съберат необходимите данни. Естествено, включването на камерите и микрофона става само по желание на потребителя, нали. Всичко е юридически перфектно и написано в потребителското споразумение, с което на практика всички се съгласяват.

Ясно е, че за създаването на работни модели за изкуствен интелект, който е в състояние да определя микроемоциите, ще е необходимо по-подробно машинно обучение и повечко потребители, с които да бъде трениран този ИИ. Но това съвсем не е проблем. Към днешен ден машините могат да търсят и намират лице в тълпата – нещо, което преди 10 години изглеждаше непосилно. А тясно специализираната задача за определянето на микроемоциите, също може да бъде решена. При това в съвсем кратки срокове.

Ние вече се сблъскахме с използването на анализа на потребителите за оказване на влияние върху изборите. Счита се, че това е един от важните фактори за победата на Доналд Тръмп. Ако технологиите за профилиране продължат да се развиват в същите темпове, то в най-близко бъдеще динамичното наблюдение на човешката мимика в реално време веднага ще покаже неговото състояние. Дали е готов да купи нещо или трябва малко да се притисне, дали обича да се замисля или е готов да работи безспир, дали е готов да поеме риск, а може би е консерватор, който ще гласува за „своя“ президент? Всъщност, главното е, че по всяко време смартфонът може с висока точност да разбере, дали лъжете или не, отговаряйки на изписания на екрана въпрос. Или да прецени вашата реакция на показаното изображение. Това е джобен полиграф и едновременно с това нашийник. А това означава, че можем да очакваме идването на моркова и тоягата.

Морковът, тоягата и свободата на потребителя

Морковът всъщност е вече тук – профилирането по психологически тип дава възможност за многократно увеличаване ефективността на контекстната реклама. Например, вашият психологически профил, съпоставен с историята на търсенето в интернет, с извършваните покупки и някои други данни, дава възможност за избор на уникални формулировки на рекламните обяви, които въздействат строго върху вас.

Днес разпознаването на лицето е една удобна идентификация без парола – просто една удобна и практична функция. Всичко описано дотук, засега не се е случило. Но само след около две години това може да стане твърде опасно. Екранът на мобилното устройство може да се превърне в прозорец, от който някой се опитва да ни манипулира. От разпознаването на лицето до контрола на психологията има само една технологична стъпка. След това настъпва Оруел, „1984“.

 


Не е далече времето, когато ще се наложи защитаването на потребителските данни подобно на частна собственост. Цифровият свят наистина съществува и основните принципи, като неприкосновеността на личния живот, трябва да се спазват и там. Точно както в реалния свят.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
3 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
MartinNACHOтъй-тъйronsimТой Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
123
123

Е, да му мислят престъпниците….

321
321

Не става въпрос за престъпници а за това как да те накарат да си купиш нещо на база на психологически профил

Калин
Калин

„Да предположим, че бъдещето е настъпило“….
Да предположим, че майката беше мъжка….

Абе вие нормални ли сте?

Найлонова шапка
Найлонова шапка

Да предложим, че това ще доведе до по-таргетирана реклама, ще ви предлагат това, което искате, а рекламодателите ще плащат по-малко, така всеки ще може да стартира свои бизнеси и да е свободен, а не да е нечий изпълнител. Колко „лошо“…Нали затова има GDPR!

Той
Той

И заскачаха еднорози под дъгата 😂😂😂

AxOx
AxOx

„някак не се замисляме, че съвсем доброволно даваме значително по-ценна информация – биометричната“-
Ние се замисляме, но нямаме избор.
Купи телефон който да работи без да се съгласиш с всички условия.
Купи компютър който да работи без да се съгласиш с всички условия.
Ползвай ел.поща или коята и да е услуга без да се съгласиш с всички условия.

Таа, ние се замисляме, безпокоим се, но сме с вързани ръце.

Рейгън
Рейгън

Можеш да ги откажеш и да си програмираш собствен софтуер, можеш сам да си изработиш компютър и сам да си определиш условията. Ако смяташ, че можеш да направиш хардуер и софтуер и да предложиш по-добри условия, направи го. Ще си по-конкурентен и ще успееш срещу останалите. Никой не ти спира стопанската инциатива.

голям кор
голям кор

Даниеле, браво! Перфектно написана и съдържателна статия!

Genan
Genan

Еми да то ние сами доброволно си даваме отпечатъците на пръстите и разпознаване на лицето , демек имат всичко от всеки и някой ден може да съжаляваме за това ….

pen4o
pen4o

Баси бруталното заглавие, Даниел Десподов кърти повече мифффки от блиц-а.

ronsim
ronsim

Когато искаме да сме сигурни, инсталираме по-защитена врата на дома, добавяме допълнителна ключалка, охранителна система и други. На автомобила също поставяме аларма и когато „спи“ отвън бастун на волана или скоростите.В същото време „галим“ и Обичаме Най-големия шпионин и си повтаряме „Абе мен кой ще ме следи и за какво.Нямам нищо за криене.“
Каква Желязна логика!?
Мислим си, че сме Най-хитрите на този свят и че другите „пасат трева“.
„Безплатно е Само сиренцето в Капана“ хайде „мишки“ на обяд. 🙂 🙂 🙂

тъй-тъй
тъй-тъй

Лицевото разпознаване и пръстовият отпечатък могат да доведат до катастрофа когато хакнат телефона ни и притежават лицето и отпечатъка ни. Какво ли може да направи един хакер с лицето и отпечатъка ни? Каквото си поиска. Технологичното робство бавно настъпва. Едно време те ни правеха досиета, днес си ги правим сами. Жертваме свобода и права за удобства.

NACHO
NACHO

Мъ прав е Тъй – Тъй !