Стив Джобс представи първия iPhone на 9 януари 2007 г. на конференцията Macworld. В края на юни смартфонът дебютира на пазара. В онези времена, устройството беше трудно да се нарече смартфон. То работеше под управлението на затворената операционна система iPhone OS с минимален набор от вградени програми и без възможност за инсталиране на приложения от трети страни.

Сега обаче, самият термин се асоцийра с iPhone така твърдо, че не можете да си представите друг сценарий. Решихме да си припомним всички модели на смартфона от Apple. Моделите са 18, а ако считаме и модификациите Plus и Max за отделни, то тогава серията дори нараства до 24 модела. Нека видим!

iPhone (2007)

Единственият смартфон на Apple, който има няколко имена едновременно: официалният iPhone без номера и индекси и неофициалния „2G/първо поколение“.

Първият със стъклен дисплей, без физическа клавиатура и без стилус. През първата година от съществуването му беше невъзможно да се инсталират приложения на трети страни. iPhone не поддържаше 3G стандарта, който по онова време вече беше популярен и не можеше да записва видео, използвайки вградената 2-мегапикселова камера.

Какво си спомняме: култова джаджа за времето си. Смартфонът първи запозна потребителите със синхронизирането на данните чрез iTunes, не можеше да предава файлове през Bluetooth и не поддържаше многозадачност. А когато използвате слушалки от трети страни, беше необходимо да премахнете 3,5 мм жак, тъй като смартфонът имаше дълбоко вдлъбнато гнездо, което беше подходящо само за родните слушалки.

iPhone 3G (2008)

Година по-късно Купертинци представиха второто поколение на ябълковия смартфон. Той дебютира с операционната система iPhoneOS 2, в която се появи и App Store. Самият смартфон получи 3G и GPS поддръжка, черно-бели цветове на корпуса, както и 8 или 16 GB (първият модел имаше от 4 до 8 GB) вградена памет.

Какво си спомняме: смартфонът имаше пластмасов корпус, който бързо се покриваше с драскотини и често дори се напукваше на местата, където се свързват кабелът и слушалките.

iPhone 3GS (2009)

Новият смартфон получи сериозно подобрение в хардуера. Поради повишената производителност, индексът на модела „S“ означаваше „speed“ (скорост). Актуализираният хардуер по-късно се превърна в дългосрочна стратегия за развитие на продуктовата гама. iPhone 3GS се открои с камера, способна да заснема видео с автофокус, цифров компас и възможност за гласово управление Voice Control. Дори се появи и модел с капацитет за съхранение от 32 GB.

Какво си спомняме: осезаемо увеличение на производителността, което просто се набиваше на око след работа със стария iPhone 3G. Дори с появата на новия iPhone в стария корпус, пред измамниците се откри нова ниша за печалба. По-старите модели започнаха да се продават във вид на новия модел на клиентите, които бяха слабо запознати с линията iPhone.

iPhone 4 (2010)

Първият iPhone със стъклен корпус отпред и отзад. Мнозина все още смятат дизайна на модела за най-добрия в серията.

Втората важна новост беше Retina Display с резолюция 640 × 960 пиксела, който в продължение на много години се превърна в стандарт както за екраните на iPhone, така и за конкурентните устройства. С незначителни подобрения, подобен екран се използваше в моделите до iPhone X, а сега обновеният Retina Display се среща в iPhone XR и iPhone 11.

Освен това, моделът получи предна камера с поддръжка на видео разговори, жироскоп за управление на игрите и светкавица за камерата, която бързо беше адаптирана и като фенерче с помощта на приложения от трети страни в App Store. Мобилната операционна система, под която работи смартфонът, с пускането на новия модел беше преименувана от iPhone OS на iOS.

Какво си спомняме: моделът губеше обхват при определено захващане поради лошото разположение на антените около периметъра на корпуса. Явлението беше наречено антенгейт и силно беше обсъждан в пресата. В резултат на това – в публичното пространсто се появи извинението на Джобс по време на специална конференция и съветно нов клас аксесоари за смартфони – силиконови бъмпери.

iPhone 4s

Това е първият iPhone, който Тим Кук представи и последният смартфон, който беше пуснат по времето на Джобс. Новините за смъртта на Стив дойдоха в деня след представянето на смартфона.

Моделът, както и преди две години, не се промени в дизайна, но получи подобрен хардуер. iPhone 4s беше първият, който се научи как да разпространява мобилен интернет през Wi-Fi за други устройства, а също можеше да прехвърля снимка от екрана си към компютър или телевизор, използвайки AirPlay протокола и да заснема Full-HD видео. В четвъртата версия също се появи и поддръжка на GLONASS и Bluetooth. Индексът „S“ в името на модела се свързва с появата на гласовия асистент Siri. В началото той имаше доста слаба функционалност и поддържаше само няколко езика.

Какво си спомняме: Купертинци комбинираха GSM и CDMA моделите в едно устройство (преди това бяха произведени различни варианти).

iPhone 5 (2012)

Първият смартфон на Apple с по-голям размер на дисплея. Купертинци най-накрая се разделиха с обичайния 3,5-инчов диагонал и дори пуснаха специално видео, за да оправдаят новия размер на екрана.

В iPhone 5 се отказаха от 30-пиновия конектор в полза на Lightning, който все още се използва в смартфоните на Apple. В устройството за първи път се появи поддръжката на LTE. Заедно със смартфона бяха представени и новите слушалки EarPods, които в крайна сметка станаха основа за появата на AirPods.

Какво си спомняме: в първите партиди на смартфона, потребителите установиха, че черният цвят се изтрива около краищата на металния корпус.

За употреба на новия модел, трябваше да сменяме или подрязваме SIM-картата си във формат nano-Sim.

iPhone 5s (2013)

Този смартфон отдавна се счита за най-популярния и най-продавания модел iPhone. Всичко се дължи на удобния форм-фактор и отличния хардуер. В iPhone 5s за първи път се появи скенера за пръстови отпечатъци Touch ID. Именно Apple постави модата за масовото внедряване на биометричен сензор в смартфоните. Купертинци дори успяха да направят сензора достъпен и добре функциониращ.

Заедно с появата на смартфона, беше показан и iOS 7 с радикално преработен дизайн. Иконите, които бяха с красиви ефекти на отражение на светлина бяха заменени с градиенти в стил Paint. В iOS и до днес се използва леко модифицирания дизайн. В линията се появи и трети цвят на корпуса – златист, а черният цвят беше наречен „космическо сив“.

Какво си спомняме: 64-битовият процесор в новия iPhone 5s изискваше оптимизация на приложенията от страна на разработчиците. В началото някои програми работеха по-бързо и по-добре на по-старите iPhone 5s.

iPhone 5с (2013)

Първият експеримент на Apple с разделянето на линията смартфони се оказа нееднозначен. От една страна, потребителите получиха миналогодишния iPhone 5 в ярък пластмасов корпус с пет цвята, а от друга, малка разлика в цената между по-производителния модел тласна потребителите към покупка на iPhone 5s. Моделът не беше много привлекателен, а корпусът бързо се покриваше с драскотини.

Какво си спомняме: неуспешни корпуси на Apple, които развалиха и без това не най-интересния външен вид на смартфона.

iPhone 6/6 Plus (2014)

Под влиянието на пазара, купертинци решиха да увеличат диагонала на екрана в новите си смартфони. През септември 2014 г. за първи път бяха представени две версии на един и същ iPhone с различен диагонал на дисплея (4.7 ″ и 5.5 ″). Големият модел получи приставката „Plus“. Смартфоните имаха тънък корпус, мощен хардуер и готина камера, която записваше видео във Full HD при 60 кадъра в секунда. Моделът Plus беше оборудван с допълнителна оптична стабилизация.

На устройствата се появи и NFC модул за безконтактно плащане чрез услугата Apple Pay. Сериозна грешка обаче стана обемът на оперативната памет. С 1 GB RAM, обичайният iPhone все още работеше търпимо, но моделът Plus с актуализациите на iOS започна да се забавя.

Какво си спомняме: първият голям смартфон на Apple беше твърде тънък и не много твърд. Много потребители се натъкнаха на огъващия му се корпус и за първи път видяхме изпъкваща камера на задния панел.

iPhone 6s/6s Plus (2015)

Малкият ъпдейт през тази година донесе твърде малко значими подобрения в iPhone. В допълнение към новия процесор, 2 GB оперативна памет и подобрената камера, трябва да се отбележи и чувствителният към силата на натиска екран. За 3D Touch се появиха няколко софтуерни добавки, но в крайна сметка след няколко години технологията беше изоставена. В гамата се появи и нов цвят – „розово злато“.

Какво си спомняме: Apple сериозно преработи дизайна и за производството на корпуса започна да използва нова алуминиева сплав. В сравнение с миналогодишния модел, корпусът спря да се огъва и се появи недокументирана екстра – защита от влага. Купертинци вече я бяха тествали преди официалната премиера на iPhone 7.

iPhone SE (2016)

Единственият смартфон на Apple, който беше представен посред годишния цикъл на актуализиране на iPhone. Моделът SE беше пуснат през пролетта, няколко месеца след дебюта на флагмана iPhone 6s.

В същото време, моделът получи почти идентичен пълнеж в по-компактен форм-фактор, което се хареса на потребителите. В момента iPhone SE е най-популярният iPhone и все още получава актуализации на iOS. iPhone SE по време на своя дебют се превърна в най-мощния 4-инчов смартфон и това е така и до днес. Производителите на Android-устройства още преди появата на SE сложиха край на този размер на екрана.

Какво си спомняме: Успешният маркетинг на Apple. Не всеки ще успее да продава през 2015 г. смартфон с актуалния през 2012 г. дизайн.

iPhone 7/7 Plus (2016)

Започвайки с този модел, iPhone се научи да плува, въпреки че гаранцията на устройството не покриваше щетите, причинени от проникването на вода. Най-голямото нововъведение беше премахването на 3,5 мм жак. Със същата агресия купертинци започнаха да промотират и своите безжични слушалки AirPods и Beats. Apple бяха първите, които се отдалечиха от двугодишния цикъл на актуализиране на дизайна. Моделът получи външния вид на iPhone 6 / 6s с окрасени с цвета на корпуса антени.

За да се стимулират продажбите, бяха добавени 5 нови цвята. Към обичайния се появи черен, сребрист, златист и розов с гланцово черен оникс. Шест месеца по-късно се появи и шестия цвят – Product RED. Моделът Plus, освен по-големия размер на дисплея, вече се разграничаваше от базовия модел и по двойния си модул на камерата. В добавка към обичайния обектив беше наличен и телефото. Това даде възможност за постигане на двойно оптично увеличение и боке ефект при заснемане на портрети.

Какво си спомняме: голям брой изпъкнали модули, грозен преходник за свързване на жичните слушалки, странични “тройници” за едновременно зареждане и слушане на музика.

iPhone X (2017)

Първият наистина нов iPhone от много години. Смартфонът получи нов външен вид, безрамков екран с известния бретон и нов начин за идентифициране на потребителя, използвайки Face ID. В допълнение, потребителите получиха нов размер на корпуса и  на екрана – 5.8″. Самата матрица е направена по OLED-технологията, което беше голяма стъпка напред. Смартфонът получи поддръжка за бързо зареждане и се научи да се зарежда безжично, използвайки разпространеното QI-зарядно.

Какво си помняме: силно преработеният iPhone донесе много проблеми на първите си клиенти. Появиха се странни артефакти върху дисплея и отказ на екрана в студа, ниска автономност и проблеми с Face ID.

iPhone 8/8 Plus (2017)

Явният опит на Apple да ни продаде един и същ iPhone за четвърти път. Моделът се появи в качеството си на последното устройство от отминалата епоха с Touch ID и бюджетно решение.

Сред забележителните нововъведения си заслужава да се отбележи поддръжката на безжично зареждане и стъкления капак, без който подобно зареждане не би било възможно.

Под капака се намираше обновения процесор, камера и наличието на Bluetooth 5 заедно с поддръжката на True Tone. Какво си спомняме: космическата цена за подмяна на задния капак, която беше по-скъпа от подмяната на дисплея.

iPhone XS/XS Max (2018)

Поредната типична „еска“ от Apple. Минимални вътрешни промени и предишния дизайн.

Новите флагмани получиха подобрена защита от влага (IP68 срещу IP67 в iPhone X), но гаранционните условия останаха същите. Беше обновен процесора и камерата. В топ-конфигурацията се появи 512 GB вградена памет. Сред основните изменнеия си заслужава да се отбележи моделът с поддръжка на две физически SIM карти (за Китай) и поддръжка на eSim. Дори Купертинци пуснаха и модела Max с огромен 6,5-инчов дисплей.

Какво си спомняме: веднага след началото на продажбите на новите флагмани, потребителите се сблъскаха с проблеми със зареждането. iPhone не се зареждаше в режим на готовност. За щастие, пробелмът беше отстранен с актуализация на iOS. Втората неприятна новина беше вграденият „бютификатор“, който без знанието на потребителя подобри портретните снимки.

iPhone XR (2018)

Третият и засега най-успешен опит на Apple да пусне приличен бюджетен смартфон. В този модел разработчиците са използвали вече познатия Super Retina дисплей вместо OLED във флагманите. В крайна сметка, рамката около екрана стана по-голяма, но това се забелязва само при директното сравнение. Моделът получи нов размер на корпуса и диагонал на дисплея. Необичайният 6.1″ се превърна в среден размер между обичайния iPhone и модела Max. Също така, с iPhone XR започна и изоставянето на 3D Touch технологията.

Второто сериозно опростяване беше камерата. От бюджетните модели беше премахнат телефото обектива, но ефектът боке си остана. Останалият пълнеж в моделите си е същия, което позволи на iPhone XR да покаже по-добра производителност. Също така са налични още шест ярки цвята вместо бялото, черното и златистото.

Какво си спомняме: Apple показа, че бюджетният iPhone може да е по-привлекателен от флагмана.

iPhone 11 Pro/11 Pro Max (2019)

Друго незначително обновление на дизайна в тригодишния цикъл на iPhone. Заедно с познатия външен вид и подобрен процесор, в новия iPhone се очакваше да бъде добавен и трети модул на камерата. Сега, заедно с обичайния широкоъгълен обектив и телефото, има и свръх-широкоъгълен обектив. Сред другите важни промени – подобрена автономност. Останалите разлики в сравнение с миналогодишния модел не са толкова значителни. Apple реши да експериментира с цветовете на флагмана и добави тъмнозелен цвят към корпуса.

Какво си спомняме: едновременното снимане с трите основни камери, което трябва да се появи в приложения на трети страни.

iPhone 11 (2019)

Купертинци подобриха и без това страхотния iPhone XR, добавяюки към него елемент от флагмана 11 Pro. Сега достъпният модел стана още по-мощен и получи втора камера. Има обичаен и свръх широк ъгъл, но без телеобектив. Но кой има нужда от това? В момента устройството изглежда като най-балансираното решение и то на приятна цена. Повечето потребители могат да предпочетат това устройство вместо модела Pro. Тоновете на корпуса станаха по-спокойни, но вече привично ярки, за разлика от флагманските.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари