Камерата на OnePlus 8 Pro може да вижда през дрехите

0
1713

Смартфонът OnePlus 8 Pro дебютира на пазара едва преди две седмици, като компанията побърза да рекламира големия прогрес, който е постигнала в областта на фотографията. Четворната камера определено е впечатляваща, но дали като предимство или недостатък, притежава рентгеново зрение. Един от сензорите с ColorFilter, който има деактивиран IR филтър и може да вижда през пластмасови изкуствени тъкани.

Информацията е на потребителят Max Winebach, който я съобщи в Twitter. В своята публикация той показва изображения, в които се виждат детайлите на Nest камера и VR шлем. В експеримента се включи и интернет порталът AndroidPit, който представи снимки по какъв начин сензорът „вижда“ през тъканта на дрехите. Експертът Стефан Моленхоф обяснява явлението:

„Нормалните камери имат IR филтър, който блокира светлината извън видимия спектър. Някои камери обаче пропускат малко количество инфрачервена светлина. Може би сте виждали явлението, когато насочите дистанционно към вашия апарат и виждате различна светлина в зависимост от това кое копче сте натиснали. Причината за прилагане на филтъра върху изображението е, че ИЧ лъчи се намесват в крайния резултат и влияят на качеството…“

Всъщност този дефект отдавна е оценен като ефект и много фотографи представят изображения, заснети с чувствителни на ИЧ лъчи камери. Някои любители дори си позволяват да премахнат филтрите на своите DSLR фотоапарати, за да постигнат такива резултати. Изглежда OnePlus 8 Pro си го може по принцип, макар че това е хардуерна особеност, която се оправя единствено чрез отваряне на корпуса. Едва ли всички ще се радват на ексцентричните снимки, които сензорът прави. А и през 1998-ма година Sony беше остро критикувана за подобен пропуск в своя видеокамера.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари