fbpx
11.8 C
София

Капацитетът на 6G мрежата е 10 пъти по-голям от този на 5G

Най-четени

China Mobile твърди, че Алиансът за мобилни мрежи от следващо поколение, глобална група от компании оператори на мобилни мрежи, наскоро е публикувал изцяло книгата „6G Needs and Design Considerations/Нужди и съображения за проектиране на 6G“. Този материал се изготвя съвместно от China Mobile, Vodafone и US Cellular. В инициативата взеха участие 53 световни фирми, включително 23 производители на устройства и 13 изследователски института. В момента не по-малко от 17 оператора по света са водещи в групата.

Работната група WP5D на Групата по радиокомуникации на Международния съюз по далекосъобщения е призована да създаде визия за 6G чрез публикуването на книгата. Тя се фокусира върху нуждите и проблемите на дизайна на 6G. Книга дава съвети за проектиране на 6G системи и въпроси, свързани със структурата. В нея се определят и нуждите на 6G от гледна точка на операторите. Това включва нуждите на историческия път за цифрово приобщаване, енергийна ефективност и екологична устойчивост Известно е, че напредъкът от 5G към 6G е процес от IoT към „Интелигентна свързаност на всичко“. От досегашните доклади се вижда, че капацитетът на мрежата 6G ще бъде 10 пъти по-голям от този на 5G мрежата.

Свръхбързата 6G мрежа ще има много сценарии за използване. Ще има по-реалистична връзка между виртуалния и физическия свят. Въпреки това в момента няма нужда от прекалено голямо вълнение, понеже все още има много работа, която трябва да се свърши. В момента 6G мрежата е все още в начален стадий на развитие. Очаква се до 2030 година тази мрежа да бъде използваема. Струва си да се отбележи, че 2030 година е все още много далеч, така че много неща могат да се променят дотогава.

Уникалният дизайн на 6G се оценява високо от китайското правителство. Групата за насърчаване на IMT-2030 (6G) беше създадена през 2019 гoдина от MIIT и NDRC, за да стимулира активно различни задачи като нужди, технологии, стандарти и глобално сътрудничество. Групата също така стартира технологични изпитания на 6G мрежи.

Ако 2G мрежата се приравни към каруца, 3G мрежата към велосипед, 4G мрежата към автомобил, а 5G мрежата към високоскоростна железница, то 6G мрежата е самолет. Това се казва в официалната страница на China Telecom в Weibo.

История на телекомуникационната мрежа

Историята на мрежата за мобилни телефони може да се проследи до 40-те и 50-те години на миналия век. Тогава са разработени първите мобилни радиосистеми за използване в превозни средства. Тези системи обаче са били скъпи и са се използвали предимно от държавни агенции и големи компании.

1G Мрежа

Първото поколение мобилни мрежи, или 1G е въведено през 80-те години на миналия век. Тези мрежи бяха аналогови и предоставяха само основни услуги за гласови повиквания. Първата търговска 1G мрежа е пусната в Япония през 1979 година от NTT. 1G мрежите използваха технологии за множествен достъп с честотно разделяне (FDMA). Тя разделяше наличния честотен спектър на различни канали за предаване на глас.

Мрежите от това поколение имаха ограничено покритие и бяха скъпи за използване. Освен това качеството на разговорите също беше лошо. Съществуваше и много висок риск от подслушване поради липсата на криптиране. 1G мрежите не поддържаха никакви услуги за пренос на данни или изпращане на текстови съобщения.

Въпреки тези ограничения мрежите 1G бяха значителна стъпка напред в мобилните комуникации, тъй като предоставяха на потребителите възможността да провеждат разговори в движение. Мрежите 1G подготвиха почвата за развитието на цифровата клетъчна мрежа, или 2G, която беше въведена в началото на 90-те години на миналия век и предложи по-добро качество на разговорите и възможност за изпращане на текстови съобщения.

2G Мрежа

Второто поколение мобилни мрежи, или 2G беше въведено за първи път в началото на 90-те години на миналия век. Тези мрежи бяха цифрови, което подобри качеството на разговорите и намали смущенията, a също и позволи изпращането на текстови съобщения. Най-широко използваният стандарт на 2G беше Глобалната система за мобилни комуникации (GSM). 2G мрежите обикновено предлагаха скорости на предаване на данни до 50 Kbps, което беше достатъчно за основно сърфиране в интернет и проверка на електронна поща.

3G Мрежа

Третото поколение мобилни мрежи, или 3G беше въведено в началото на 2000-те години. 3G мрежите осигуриха по-висока скорост на предаване на данни, подобриха качеството на разговорите и въведоха нови функции, като видеоразговори и мобилен достъп до интернет. Най-широко използваният стандарт за 3G е Universal Mobile Telecommunications System (UMTS). 3G обикновено предлагаше скорости на предаване на данни до 2 Mbps, което позволяваше по-усъвършенствани услуги, като например мобилно предаване на видео и мобилен гейминг.

4G Мрежа

Четвъртото поколение мобилни мрежи, или 4G беше въведено в края на 2000-те години. 4G Мрежите осигуриха още по-високи скорости на предаване на данни, подобриха качеството на разговорите и въведоха нови функции, като например пренос на глас по интернет протокол (VoIP) и мобилни горещи точки. Най-широко използваният стандарт за 4G е Long-Term Evolution (LTE). 4G мрежите обикновено предлагаха скорости на предаване на данни до 100 Mbps, което позволяваше безброй неща.

5G мрежа

Петото поколение мобилни мрежи, или 5G в момента се внедрява по целия свят. 5G мрежата обещава да осигури още по-високи скорости на предаване на данни, по-ниска латентност и подобрена надеждност. За постигането на тези подобрения се използват усъвършенствани технологии, като например милиметрови вълни (mmWave) и масивен множествен вход и множествен изход (MIMO). Очаква се 5G мрежите да предлагат скорости на предаване на данни до 20 Gbps, което ще даде възможност за нови услуги като добавена и виртуална реалност. 5G мрежите също така ще могат да поддържат голям брой устройства, което ще даде възможност за развитието на интернет на нещата (IoT) и интелигентните градове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини