Китай въвежда задължително сканиране на лицата на потребителите на смартфони

1
544

От 1 декември, за да могат да използват различните мобилни услуги, китайците трябва да сканират своите лица.

За това нововъведение бе обявено още през месец септември тази година. Според властите, това се прави за защита на законните права и интереси на потребителите в уеб пространството. По принцип китайските власти от много години се борят с анонимните интернет потребители.

За получаването на номер за мобилен телефон и досега се изискваше удостоверяване на личността със снимка от официален документ, както всъщност се прави в почти всички държави. Но сега представената от документите снимка ще бъде сравнявана със сканираното лице, за да може съвсем точно да се идентифицира потребителя и да се знае, че всички потребители се намират в Глобалната мрежа със своите истински имена.

Още през 2017 година в Китай бе приет закон, според който интернет платформите трябва задължително да проверяват личността на потребителите преди да качат какъвто и да било материал. Новите правила ще засили действието на тази система.

Броят на китайските интернет потребители е стотици милиони, като повечето от тях се включват към интернет чрез своите смартфони.

Китайските медии отделиха твърде малко внимание на това нововъведение. Но стотици хиляди интернет потребители изразиха своето безпокойство за това, че властите събират все повече данни за тях.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари