Китай възнамерява да въведе санкции срещу Nokia и Ericsson, ако ЕС забрани 5G оборудването на Huawei

18
1367

Пекин разглежда възможността за насрещни действия срещу двата най-големи европейски производители на телекомуникационно оборудване – Nokia Corp. и Ericsson. Това ще стане, ако членовете на Европейския съюз по примера на САЩ и Великобритания забранят 5G оборудването на Huawei Technologies Co.

Министерството на търговията на Китай обмисля да въведе мерки за контрол на експорта, които няма да позволят произвежданата в Китай продукция на Nokia и Ericsson да бъде експортирана в други държави. Това е най-лошият вариант, разглеждан от Пекин, който ще бъде приложен само ако Европейският съюз забрани на китайските доставчици достъпа до вече изградените или частично изградените 5G мрежи.

Миналата седмица Великобритания забрани на своите мобилни оператори да купуват 5G оборудването на Huawei. Тази забрана влиза в сила в края на тази година, като е необходимо и всичката сега съществуваща 5G техника на Huawei да бъде подменена до 2027 година.

През месец януари ЕС се отнесе по-меко, като само представи препоръки за повишаване на информационната безопасност във връзка с внедряването на 5G мрежите. В тези препоръки се казва, че всяка държава членка на Европейския съюз може самостоятелно да решава дали да ограничава или не присъствието на Huawei в своите мрежи.

Най-голямата държава членка на ЕС, Германия заяви, че ще вземе окончателно решение по този въпрос в началото на месец септември. Основните конкуренти на Huawei в Европа са именно Nokia и Ericsson с централни офиси във Финландия и Швеция, които вече обмислят да преместят производството си в други държави.

Положението става сложно, защото САЩ активно подтиква Великобритания и страните от ЕС да забранят 5G оборудването на Huawei, понеже Пекин може да го използва за шпионаж.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари