Ключовите модели телефони, които оказаха най-голямо влияние върху дизайна

2
980

През своята 150 годишна история (ако сте фен на Меучи, а не на Греъм Бел навярно ще посочите друго число) телефонът се промени изключително много. Неговата дълга история е свързана с редица технически революции. В основата на всички съвременни комуникации е заложено понятие за телефонен звън, а възможността за мигновена връзка с почти всеки човек в света е нещо почти вълшебно.

През всичките тези години телефонът претърпя големи трансформации, за да се превърне в едно съвременно устройство, което е вече неделима част от нас. Нека проследим неговото развитие от самото начало до най-съвременните смартфони и да видим кои модели са казали най-голямо влияние върху дизайна на телефоните.

Телетрофон, 1871 година

Кой е истинският изобретател на телефона? Ако запитаме американците, то те ще кажат, че е Александър Греъм Бел. Но според италианците, това е италианският емигрант Антонио Меучи, който през 1871 година основава компанията Telettrofono Company и създава прототипа на устройство, което може да бъде наречено първия апарат за гласова връзка – телефон. Но всички знаем какво се е случило: Меучи не е успял да патентова своето устройство и по този начин е изгубил възможността да стане изобретателят на телефона. Няколко години по-късно това изобретение е патентовано от Александър Греъм Бел и всъщност именно оттук започва историята на телефона.

Телефонът на Греъм Бел, 1876 година

През лятото на 1876 година Александър Греъм Бел е поразил посетителите на международното изложение във Филаделфия със „своето“ изобретение, успешно патентовано през месец март предишната година. Това е телеграф за гласова връзка, който благодарение на използваната електромагнитна технология дава възможност за провеждане на дълги разговори на далечни разстояния.

Телефонът на Строуджър, 1905 година

През следващите 20 години се развива телефонията и нейната важност за хората нараства. В края на 19-ти век е направено страхотно изобретение – намерен е начин за автоматично избиране на телефонния номер. Неговият изобретател е собственикът на погребална кантора от Канзас Сити – Елмон Строуджър. Той успял да реши свой сериозен проблем: телефонистката в телефонната централа непрекъснато препращала позвъняванията на неговите клиенти в кантората на своя съпруг, който е бил главният конкурент на Строуджър. Първият телефон Candlestick Potbelly с автоматичен комутатор и познатата на всички телефонна шайба се появява през 1905 година. Строуджър предлага и нов вертикален дизайн на телефона, при който микрофонът се отделя от телефонния апарат. Този дизайн става изключително популярен и се използва до 1930-те години.

Ericsson 1001, 1931 година

Първият телефон със съвременен дизайн се появява чак през 1931 година, когато инженерът Йохан Кристиан Бьоркнес (Johan Christian Bjerknes) заедно с художника и дизайнер Жан Хейберг създават телефона Ericsson 100. Техният продукт е съвместен проект на Elektrisk Bureau (Осло), Televerket (Швеция) и Ларс Магнус Ериксон. Ericsson 1001 е първият в света бакелитов телефон с телефонна слушалка, набиране с помощта на бутони, а не чрез шайба и с вграден звънец. Дизайнът на този телефон се е считал за изключително иновативен за своето време и масово се разпространява в Европа.

Ericofon, 1949 година

По време на Втората световна война дизайнерите на Ericsson отново се заемат с преосмисляне дизайна на телефона. Ericofon става първият телефон, при който шайбата и слушалката са един общ модул. Днес този телефон е част от колекцията на Музея за съвременно изкуство на Ню Йорк и е известен с прякора си телефонът-кобра, понеже напомня на свита като кълбо змия, главата на която е вдигната и е готова да… Отговори на позвъняването.

Princess, 1959 година

По време на икономическия разцвет дизайнът на телефоните продължава да еволюционира, но чак към 1950-те години дизайнерите започват да експериментират с форми и цветове, предшестващи модернистичният вид на 1960-те. Символ на дизайна през този период е телефонът Princess, разработен от Хенри Драйфус. Този компактен телефон е специално проектиран, за да може да се постави върху дамското шкафче до леглото. Това е една лека и изящна алтернатива на грубия Model 500.

Bigrigio, 1962 година

Италианският аналог на американския Model 500 на компанията Western Electric и скандинавския Ericsson 1001 става Siemens S62 – телефон със стандартна шайба, който изключително много се харесва на три поколения италианци. Проектът на този телефон за компанията Siemens е създаден от Лино Салтини. Но през следващите години най-различни модели на Bigrigio започват да произвеждат и производителите FATME, Italtel и Face Standard.. Телефонът на шега е наричан bigrigio (два сиви цвята) поради различните отенъци на сивия цвят на пластмасовата слушалка и на апарата.

Grillo, 1966 година

През същото десетилетие, когато Sit Siemens представя на пазара знаменития Bigrigio, компанията е помолила Марко Занусо и Ричард Сапър да създадат телефон с революционния дизайн Grillo (щурец).  За времето си това е много иновационно устройство – сгъваемата конструкция, освен по кабела, по нищо не напомня, че това е телефон. През 1967 година Grillo заслужено получава дизайнерската премия Compasso d’Oro.

Motorola DynaTac 8000X, 1983-1989 години

Въпреки че редица от досега изброените стационарни телефони са били показател за социалното положение (не всеки може да сложи на своята маса Grillo), телефонът се превръща в истински символ на статута едва с появата на мобилните телефони. Идеята, че независимо от мястото и времето може да се звъни и да се водят телефонни разговори, абсолютно съответства на стила на 80-те години, добре известни с многото кокаин и спекулации на фондовата борса. Огромният мобилен телефон DynaTac, използван от Гордън Геко във филма „Уолстрийт“ от 1987 година, става идеалният символ от това време. Въпреки своята огромна цена (в началото, през 1983-та струва $4000) , този телефон има пълен успех. През следващите няколко години 300 000 американци решават да си купят мобилен телефон и единственият вариант от това време е „тухлата“ на Motorola.

Pulsar, 1985 година

Италианската младеж от 80-те години се учи да провежда първите си телефонни разговори на два различни телефона: Bigrigio в къщата на баба и по-съвременния Pulsar на техните родители. Дизайнът на телефона напомня на автомобилите от 80-те години, особено версията с цвят бордо, която не се вписва в нито един интериор. Но основаната причина той да бъде харесван е цифровата клавиатура, която е много по-удобна и по-бърза от обикновената шайба.

Autotelefono SIP, 1989 година

В края на 80-те години истинският показател на социалния статут в Италия е мобилният телефон. „Мобилните радиопредавател за общуване“, който по-късно е наречен autotelefono идеално съответства на образа на италианския мениджър преди операцията „Чисти ръце“. Това е човек, който кара Lancia Thelma, облечен е в Armani и който разбира се, има пълноценен мобилен телефон. Най-добрите апарати по това време работят благодарение на компанията Radio Telephone Mobile System, която използва микровълни и клетки, които дават възможност за продължаване на разговора дори и след прехвърлянето от една клетка към друга и от един канал към друг.

Sirio, 1987 година (започва да се произвежда през 1990-та)

Само две години след Pulsar е изобретен още един сякаш вдъхновен от космоса телефон, Това е Sirio и е навярно най-известната конструкция на телефон, продавани от SIP (Società Italiana per l’Esercizio Telefonico). По-съвременните версии на този телефон и днес могат да се видят в италианските домове. Линиите на Sirio са вече по-плавни и предсказват стила, който ще се наложи през 90-те години. Дизайнът на този телефон показва, че предстоят сериозни промени във външния вид на телефоните, както и навлизането на новите технологии. В него се използва тоналната система DTMF (direct distance dialing) и започват първите експерименти с проучването на общественото мнение, както и използването на телефоните в шоу бизнеса, за да се извършва гласуване по телефона за победителите в различните състезания.

Motorola StarTAC, 1996 година

През 90-те години на миналия век мобилните телефони стават все по-миниатюрни. Флагманът в тази тенденция е още един телефон на Motorola, който също се превръща в скъп символ на социалния статут. Представен на пазара през 1996 година, това е първият мобилен телефон тип мида. Той показва невиждана до този момент революция в дизайна и проектирането на мобилни телефони. StarTAC Е наследникът на MicroTAC – частично сгъваемия мобилен телефон, излязъл през 1989 година. Това устройство е едно от най-успешните по това време и от него са продадени над 60 милиона екземпляра.

Nokia 8110, 1996 година

Докато Motorola се носи на вълната на успеха, невероятно успешна се готви да стане финландската компания Nokia. През 1996 година Nokia представя модела 811, който има причудлива форма напомняща на банан. Подобно на ситуацията с филма „Уолстрийт“ и телефона DynaTAC, този мобилен телефон се превърна в икона също заради киното. В знаменитата сцена от „Матрицата“ Морфеус звъни на Нео на неговия телефон модел 8110. Няколко секунди по-късно камерата показва как същият този мобилен телефон пада от небостъргача. С тези кадри не може да се сравни нито една продукция на Netflix. През 2018 година Nokia представи по-съвременна версия с поддръжката на 4G мрежите.

B&O BeoCom 6000, 1999 година

В края на 1990-те години мобилните телефони направиха революция в общуването, а при домашните модели се появиха безжичните телефони. Един от най-интересните е Bang & Olufsen BeoCom 6000 в който се използва DECT стандарта, чрез който този телефон си е безжичен, но в рамките на дома.

Nokia 3310, 2000 година

С приближаването на новото хилядолетие и след краха на доткомите, производството на мобилни телефони нараства експоненциално. Точно в началото на новия век излезе Nokia 3310, който предлага великолепно технологично ниво при много ниска цена, като освен това този телефон не се чупеше лесно. При падането на земята той се пръска на три части – телефон, батерия и заден капак. Достатъчно е да се сглоби, за да се ползва отново.

RIM 957, първият Blackberry – 2000 година

През 2000 година на пазара излезе първият Blackberry, който стана известен в целия свят и положи основите на PDA устройствата, Това е първият мобилен телефон, предназначен за използване и като компютър. Една от неговите възможности е изпращането и получаването на имейли. Тези устройства на жаргон се наричаха CrackBerry, според името на популярния уличен наркотик от това време. Този телефон даде възможност на всички частично да работят от произволно място. Телефоните Blackberry бързо бяха заменени от iPhone и другите смартфони понеже компанията RIM направи стратегическа грешка с решението си да остави в тази телефони физически клавиатури.

Nokia 9210 Communicator, 2000 година

През 2000 година Nokia представи своя първи PDA с на пръв поглед абсурден, но образцов дизайн, който идеално съответства на новаторския дух на финландската компания. В затворен вид 9210 Communicator изглежда като обикновен телефон. Но след отварянето на горната му част на 90 градуса се превръща в миниатюрен лаптоп с клавиатура и дисплей, който дава възможност с комфорт да се работи с електронната поща.

Motorola Razr, 2004 година

Последният мобилен телефон със специален дизайн преди появата на смартфоните, е Motorola Razr, представен от американската компания през 2004 година. Тънък (razor означава бръснач) и стилен, той се позиционира като моден телефон за богатия елит. Това не е за учудване, понеже в началото неговата цена е $500, но след това Motorola я намалява.

iPhone, 2007 година

Презентацията на iPhone през месец януари 2007 година е един от най-важните моменти в мобилната връзка. Това е съвсем нов дизайн и едновременно с това технологична и социална революция. Действително, през 2007 година Стив Джобс представи iPhone – смартфонът, който съчетава в едно цели три устройства – широкоекранен iPod със сензорно управление, революционен мобилен телефон и интернет комуникатор.

HTC Dream, 2008 година

Това е първият смартфон в който се използва Android – операционната система на Google. Въпреки че той има физическа клавиатура, днес вече знаем, че Google веднага е успял да разбере огромната важност и актуалност на iPhone.


С това оригиналната статия приключва, което е логично, понеже отдавна не виждаме нови дизайнерски решения, а само почти еднакви смартфони, които се различават единствено по техническите си характеристики.  Може би само появата на смартфоните със сгъваем екран може да направи една нова революция в дизайна на телефоните.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари