Всеки от нас е способен да прави прекрасни снимки с iPhone. Основното е да се научим как да използваме правилно функциите на камерата и да обработваме снимките с помощта на инструментите за редактиране.

Кои са правилата за снимане

Изкуството на фотографията се крие не само в професионализма и усещането за вкус, но и в дребните детайли, които понякога са по-важни. Много фотографи са наясно как да снимат, но не и с правилата. Те се състоят в изграждането на композиция, подобна на „Златното сечение“.

Според правилото, кадърът е условно разделен на три хоризонтални и три вертикални линии. За да се подчертаят основните обекти, те се поставят в пресечната точка на тези линии. За фотографите смартфоните облекчиха тази задачата: в настройките има специална решетка, разграничаваща кадъра на девет квадрата. Например, в iPhone 11 Pro Max трябва да отидете в меню „Настройки“ и да преместите плъзгача близо до „Мрежата“ в секция „Камера“. Тогава решетката ще се появява всеки път, когато правите снимки.

Решетката е особено полезна при снимане на пейзажи. На подготвителния етап трябва правилно да определите линията на хоризонта. Решетката се поставя в долната или горната част на линията, но не и в средата:

  • ако е важно да акцентирате върху земята, тогава хоризонтът трябва да бъде поставен над горната линия;
  • ако акцентът е важен върху небето, тогава спуснете хоризонта по долната линия – този метод се използва за заснемане на залеза например.

Полезна функция в устройството е таймера, който Ви позволява да правите снимки с отсрочено време. Достатъчно е да фиксирате смартфона, да изберете желания кадър и да натиснете бутона на таймера.

Как да редактирате снимка?

Можете да редактирате снимки директно от устройството в приложението Photos. За да направите това, просто щракнете върху функцията „Редактиране“. Това дава възможност за преправяне на ъгъла на видимост, осветеността, размера на снимката и добавяне на някои филтри. Например, избирайки параметъра за яркост с помощта на плъзгача коригираме неговата интензивност. Ако не искаме да запазим промените, просто щракваме върху Отказ, за ​​да се върнем към оригиналната снимка.

Можете да регулирате и осветлението и възпроизвеждането на цветовете с помощта на съответния плъзгач. Чрез фина настройка на параметрите, вие незабавно подобрявате яркостта на изображенията, отблясъците, оттенъка и наситеността за най-впечатляващия ефект.  

Всяка снимка изглежда красива с различните настройваеми филтри. Експериментирайте с цветните филтри: можете да опитате класическия черно-бял режим или да подобрите яркостта и красотата на снимката.

Режимът на изрязване на снимките е незаменим в процеса на фотозаснемането. Чрез плъзгане на ъглите в инструмента „Мрежа“, можете да зададете окончателните граници на картината, да завъртите колелото за наклона и да изравните снимката.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари